Saunatrailerilla tunturiin

Mikäs se olisi pyrähtää keväthangille tällaisella lumiseen maastoon sopivalla pelillä. Matkapäivän päätteeksi ei kun saunaan! Sauno siellä, missä samoilet. Kuva: Martti Aula

AP-saunatraileri on Martti Aulan kehittelemä ja rakentama tehokas ja liikkuva peseytymis- mutta myös perinteinen suomalainen virkistäytymispaikka. Kyseessä on ehkä paremmin monipuolinen kopillinen monitoimitavaraperävaunu, jossa yhdistyy useampikin matkailijan tarvitseva palvelu.

– Ideani trailerille on sen monipuoliset kuljetus- ja elämykselliset mahdollisuudet. Matkailuautoilijana voin kuljettaa siinä lähiliikennöintivälineitä; moottorikelkkaa, traktorimönkijää, moottoripyörää, mopoa, kumivenettä moottoreineen ja muita harrastusvälineitä, jotka eivät kokonsa ja painonsa vuoksi sovi matkailuauton takakonttiin, selvittää idean isä Martti Aula.

Tienpäällä ja maastossa, aina sauna kuumana

Aula on testannut traileriaan niin tienpäällä kuin maastossa lähinnä lähellä Haltitunturia Pitsusjärvellä. Sieltä on matkaa Kilpisjärvelle moottorikelkalla yli 40 km.

– Kelkalla vetämiseksi traileriin asennetaan normaali pyörien tilalle jalakset ja moottorikelkan vetokoukkua varten oma nytkällä varustettu vetopää, ohjastaa kehittelijä ja rakentaja Aula.

Saunatraileri on rekisteröity umpikorillisena jarruttomana kevytperävaununa, kokonaispaino saa olla 750 ja aisapaino75 kiloa, yhteensä siis 825 kg.   Kantavuutta jää reilut 300 kg. Sen vetäminen ei vaadi normaalisti pikku E-ajokorttia, ja sopii myös monien normaalien henkilöautojen vedettäväksi.

Lappilainen innovaatiosauna 

Rovaniemellä alusta loppuun suunniteltu ja tehty traileri on lähes ainoa alaan liittyvänä uutuus- ja innovaatiotuote. Peli on nähty Turussa ja Helsingissä Matka-Caravan messuilla.

– Pyrin saamaan räätälöityjä tilauksia valmistukseen ja sitä myöten myös tuotannon pyrin järjestämään täällä Lapissa, vahvistaa innovaattori Aula uutuustuotettaan.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lue Lappilainen lehti täältä