Päivikin kehoterapia hoitaa tärkeintä, itseäsi

Tunnevyöhyketerapeutti Päivikki Laivamaa avaa tunnelukkoja vyöhykeratahieronnalla sekä kehon kipupisteitä kevyesti hoitamalla. Kuva: Pia Jokela

Luontaishoidot ovat maailmanlaajuisesti tulleet koululääketieteen hoitojen rinnalle ja ihmiset etsivät yhä uusia vaihtoehtoja itsensä hoitamiseen.  Rovaniemelläkin luontaishoitoja tarjoavien yritysten määrä on selvästi kasvussa.

Rovaniemeläinen tunnevyöhyketerapeutti Päivikki Laivamaa (30) on tehnyt asiakashoitoja opintoihinsa kuuluvina jo kolme vuotta, mutta on vasta kuukausi sitten valmistunut Kairon instituutista. Vaikka opinahjo on kouluttanut Suomessa luontaisterapeutteja jo 30 vuotta, ei Päivikin lisäksi koko Lapissa ole tiettävästi kuin muutamia saman koulukunnan terapeutteja.

– Pohjoisessa tunnevyöhyketerapia on vielä vähemmän tunnettua, joten koen tehtäväkseni nostaa tätä kokonaisvaltaista hoitomuotoa paremmin esille, Päivikki toteaa.

Muutosten kautta uudelle alalle

Päivikin oma tie leipuri-kondiittorista luontaisterapeutiksi on pitkä ja tunteikas. Kokonaan uusi sivu omassa elämässä kääntyi, kun Kairon instituutti aloitti tunnevyöhyketerapeuttien koulutukset myös Oulussa. Aiemmin kolmevuotiset opinnot olisi pitänyt suorittaa Helsingissä, joka olisi ollut mahdoton yhtälö kolmen pienen lapsen äidille.

– Tunnevyöhyketerapiaan tutustuminen oli iso, positiivinen muutos. Koulutuksessa on keskeistä opiskelijoiden omaan tunnepeilaukseen perustuva tunneprosessointi ja identiteetin etsintä. Oma prosessini syveni opiskelujen aikana tietoisuudeksi tunneperimäni traumoista. Olen saanut valtavasti energiaa! Minulle rakkaimmaksi on noussut oman sisäisen lapsen ja sen tarpeiden kuuleminen. Kun sen oivalsin, on siitä tullut minulle mahtava voimavara, kertoo Päivikki, joka joutui vain 17-vuotiaana kohtaamaan oman äidin äkillisen kuoleman.

Hän on oivaltanut, että puoliso tai ystävät eivät voi antaa niin paljon lohtua kuin mitä jokainen voi itselleen antaa. Toki läheisten tuki ja rinnalla kulkeminen ovat myös korvaamatonta.

– Turva on aina lähellä, kun turva on omassa itsessä, omissa voimavaroissa, hän toteaa.

Valo-hoitola luo uutta valoa

Oman Valo-hoitolansa keväällä Rovaniemen ydinkeskustassa avannut Päivikki on hoitanut niin levottomia lapsia, masentuneita murrosikäisiä kuin loppuun palamisesta kärsiviä keski-ikäisiä. Hoidoissa voidaan keskittyä myös etsimään omia sisäisiä voimavaroja.

Yrittäjänä Päivikkiä motivoi eniten se, että hän on itsekin saanut niin paljon tarjoamastaan hoitomuodosta. Ihmisten kohtaaminen on hänelle kutsumus.

– Jo perisuomalainen ajatus siitä, että ei saa olla vihainen, voi olla esimerkiksi syy tunteiden patoutumiseen. Jos uskaltaa tuntea positiivista vihaa, voi helpommin näyttää ja kokea myös rakkautta, iloa ja onnea.

Vyöhyketerapian monet muodot

Vyöhyketerapian suuntauksia on puolenkymmentä, joista tunnetuin ja yleisin on klassinen vyöhyketerapia. Yksi terapeutti hieroo vain jalkapohjia, toinen sekä käsiä, korvia että jalkapohjia. Tunnevyöhyketerapiassa puolestaan avataan myös kehon tunnelukkoja. Hoito on koko kehon hoitamista.

– Tunnevyöhyketerapiassa tiedetään, että keholla on tunnemuisti. Kannamme mukanamme tukahdutettuja tunteita ja traumoja, jotka lukittuvat kehoon ja voivat oireilla fyysisinä tai psyykkisinä oireina sekä ajan myötä vääjäämättömästi sairastuttavat ihmisen. Niiden tiedostaminen ja uudelleen kokeminen vapauttaa, selittää Päivikki.

Terapeutti kuuntelee

Päivikki kokee oppivansa jokaiselta asiakkaalta paljon uutta. Terapeuttina hän ei koskaan ole asiakastaan tietävämpi tai häntä edellä. Asiakas on paras itsensä tuntija ja vastaukset ovat hänellä itsellään, kun niitä uskaltaa pysähtyä kuuntelemaan. Tietoisuus ja itseymmärrys syntyvät tunne- ja elämänkaarimuistia avaamalla.

– En puhu tunnepuolesta mitään, jos asiakas ei halua. Teen myös pelkkiä keho- ja rentoutushoitojakin, hän muistuttaa.

Vuoden vaihteessa Valossa aloittaa uutena tunneryhmä. Mukaan mahtuu kymmenkunta ihmistä. Tiettyä taustaa tai elämäntilannetta ei tarvita, vaan ryhmässä käydään läpi perustunteita; pelko, viha, syyllisyys ja häpeä.

– Ryhmädynamiikan vaikutus ja peilaus auttavat eteenpäin.

Pia Jokela: Sisäisen lapsen kanssa saman peiton alla

Viime aikoina mediassa vastaani on tullut negatiivisia kommentteja erilaisista, kyseenalaisiksikin arvioiduista kehoterapioista. Toisaalta olen kuullut tuttaviltani ammattitaitoisen kehoterapian olevan rentouttavaa ja aukaisevan vanhoja tunnelukkoja. Päätin itse kokeilla.

Kehoterapia Valon vastaanotto on Rovaniemen keskustassa Ainonkatu 1:ssä. Oven tuli avaamaan hymyilevä nuori nainen. Hän ohjasi minut valoisaan huoneeseen, jonka ikkunalaudalla oli viherkasveja ja lattialla kotoisia räsymattoja. Huonetta hallitsi hierontapöytä.

Istuimme alas ja keskustelu siirtyi elämääni. Kerroin niitä näitä ja yllättäen senkin, mikä painoi mieltä. Juttelun jälkeen asetuin selälleni hoitopöydälle pehmeän, paksun peiton alle. Sitten alkoi varsinainen hoito, tunnelukkojen availu hieronnalla.

Oma hoitoni aloitettiin korvista ja niskoista, joiden jälkeen siirryttiin jalkapohjiin. Herkimpiin kohtiin eli rintakehään ja selkään koskettaisiin kuulemma vasta, jos hoitokertoja on takana useampia.

Kehoterapiassa painetaan ja hierotaan lempeästi. Olen käynyt joskus perinteisessä, klassisessa vyöhyketerapiassa, joka kävi tuskaisen kipeää. Tässä olo oli heti todella rentoutunut ja hyvä.

Hoito perustuu kosketukseen, joka avaa kudoksia syvältä. Se avaa paljon muutakin. Hoitotilanteessa keskustelun kautta esiin nousee lapsuuden muistoja ja tunnelmia. Oman sisäisen lapsen kuunteleminen oli vaikuttava kokemus. Tuli halu halata pikku-Piaa.

Tärkeintä Valon tarjoamassa kehoterapiassa onkin se, että mitään ei ole pakko tehdä, jos ei halua. Hoito voi olla vaikka kahden tunnin rentouttava vyöhykeratahieronta ilman mitään keskusteluja. Tai se voi olla pienen vauvan hankalien koliikkivaivojen hoitoa tai opiskelijan stressin helpotusta.

Pääasia, että kosketus ja kudoksien avaaminen lisää hoidettavan voimavaroja. Hyvä mielen saa jo siitä, kun tietää huolehtineensa tärkeimmästä – itsestään.

Päivikin tie terapeutiksi

Vauvahierontakurssi 2014

  • Homeopaattinen kotiapteekki 2014-2015
  • Koululääketieteen perusteet 2016-2017
  • Ravintoterapia 2017
  • Tunnevyöhyketerapia TVT 2013-2017
  • TVT diplomikurssi 08/2017
  • Suomen modernit – ja psykologiset vyöhyketerapeutit ry:n jäsen
  • LKL RY jäsen

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä