Vastuullista korjausrakentamista Rovaniemellä

Vastuullista rakentamista on riittävä suojaus rakennusvaiheen aikana, jotta materiaalit pysyvät moitteettomassa kunnossa. Kuva: Maarit Kytöharju

Jo liki 1500 suomalaista rakennusalan toimijaa on hankkinut RALA- pätevyyden todisteeksi laadukkaasta ja vastuullisesta rakentamisesta. Pätevyys tarkoittaa, että yrityksen toiminta on tutkittu ja se on todettu ammattitaitoiseksi, vastuulliseksi ja luotettavaksi. Rovaniemeläinen Vastuuremontti Oy sai pätevyyden pari vuotta sitten.

– Haimme RALA- pätevyyttä, koska haluamme osoittaa tilaajillemme sen monipuolisen osaamisen, joka yrityksestämme löytyy, sanoo Vastuuremontti Oy:n toimitusjohtaja Kari Harmanen.

Vastuullinen toiminta näkyy kaikessa

Pätevyys on todistus yrityksen tavasta toimia ja kehittää järjestelmällisesti toimintaa, arvostaa laatua ja täyttää tilaajavastuulain edellyttämät vaatimukset.

– Hankkeemme on etukäteen suunniteltu ja laadittu tarvittavat asiakirjat. Suunnitelmat työturvallisuudesta, laadunhallinnasta ja pölynhallinnasta on tehty, laadittu yleisaikataulu, työaikataulu, urakan laatusuunnitelma ja yhteystietolomakkeet, jotka on yhdessä tilaajan kanssa tarkastettu ja vahvistettu, kertoo Harmanen.

– Olemme myös käyneet eri palveluntuottajien ja tavarantoimittajien kanssa läpi, miten heidän tuotteensa ja palvelunsa soveltuvat tarkoitukseemme ja miten ne vastaavat omia ja asiakkaidemme vaatimuksia.

Pätevyys on ansaittava joka vuosi

RALA ry:n toiminnanjohtaja Tuula Råmanin mukaan yhä useampi urakoitsija edellyttää toimijoiltaan RALA- pätevyyttä.

– Talopuolella muutama isompi toimija jo vaatii sitä, infrapuolella vielä useampi. RALA ry:n sivuston Yrityshaulla on helppo varmistaa, onko toimija pätevä ja luotettava myös arviointilautakunnan mielestä, ei vain toimijan itsensä mielestä, Råman sanoo.

RALA- pätevyyden saaminen edellyttää, että hakijayrityksen talous on kunnossa ja tilaajavastuulain vaatimat edellytykset täyttyvät. Yrityksen on kyettävä esittämään 3-5 referenssikohdetta työlajista, jolle se on hakemassa pätevyyttä. Kerran saatu pätevyys ei ole kiveen hakattu juttu. Kerran saadun pätevyyden voi myös menettää.

– Yrityksen tulee osoittaa meille vuosittain uusia referenssikohteita, joihin lähetämme palautekyselyn. Tilaajat voivat antaa yrityksestä ja sen työstä palautetta, jonka arviointilautakunta käy läpi, Råman kertoo.

Suunnitelmat työturvallisuudesta ja laadunhallinnasta ovat osa RALA- pätevyyttä. Kaikki kirjataan tarkasti ylös, jotta tapaturmilta vältytään ja rakennusvaiheessa kaikki sujuu oikein loppuun asti. Kuva Pekka Seppälä/Oulun rakennusvalvonta

Lappilainen lehden pääset lukemaan täältä