Keinoja kehittämiseen

Tuuli Kontio on ollut luomassa tarinoita lappilaisista yrittäjistä ja eri hankkeista, joilla kehitään pohjoisen elinkeinoja. Kuva: Tuuli Kontio

Onko sinulla idea, miten kotikyläsi viihtyisyyttä voitaisiin parantaa? Oletko aikeissa kehittää yritystäsi vai onko liikeidea vasta hautumassa?

Kokeilutuki, investointituki, yritysryhmähanke, teemahanke, yleishyödyllinen kehittämishanke jne. Maaseudun kehittämiseen on tarjolla monenlaisia työkaluja. Lisää hyviä ideoita ja aktiivisia toteuttajia tarvitaan, mutta miten ihmiset saataisiin innostumaan?

Lapin keino madaltaa kynnystä

Hankekieli on usein vaikeaa ja vähemmän inspiroivaa. Lapin keino kurkkaa hankekielen taakse ja kertoo, mitä maaseutuohjelman rahoituksen avulla on saatu aikaan. Esimerkkien kautta halutaan herätellä ihmiset huomaamaan, että maaseudun kehittäminen on muutakin kuin maatalouden kehittämistä.

– Hankenumeroiden ja tukimuotojen takaa paljastuu kyläläisiä, yrittäjiä, järjestöjä – meitä ihan tavallisia lappilaisia. Tälläkin hetkellä eri puolilla Lappia on käynnissä paljon mielenkiintoisia juttuja, kertoo Lapin keinon viestintäkoordinaattori Tuuli Kontio.

Lapin keinon maaliskuussa avatuilta internetsivuilta löytyy yrittäjä- ja hanketarinoita ja tietoa käynnissä olevista kehittämishankkeista.

– Sivuille tuotetaan lisää materiaali koko ajan. Kannattaa laittaa Lapin keino seurantaan myös somessa, Kontio vinkkaa.

Maaseuturahastosta apua

Maaseuturahaston rahoitusta myöntää Lapissa Lapin ELY-keskus ja 5 Leader-ryhmää.

– Leader tarjoaa myös neuvontaa ja tukea rahoituksen hakemiseen ja hankkeiden läpiviemiseen. Haluamme rohkaista ihmisiä pistäytymään ideoineen siellä oman alueen Leaderissa tai tarttumaan puhelimeen, Kontio toteaa.

– Meillä ei tarvitse puhua roboteille, vaan apua saa paikallisilta, alueen tuntevilta kehittämisen ammattilaisilta.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma eli maaseutuohjelma on hyödynnettävissä lähes koko Lapissa. Sen ulkopuolelle jäävät ainoastaan Rovaniemen, Kemin ja Tornion kaupunkialueet. Ohjelman tavoitteena on kestävä kasvu, elinkeinojen kehittäminen ja elämänlaadun parantaminen maaseudulla. Maaseuturahaston rahoitusta voi hakea maaseudulla toimivien yritysten kehittämiseen ja muun muassa ympäristön tilaan, palveluihin ja viihtyisyyteen liittyviin asioihin.

Lue lisää osoitteesta lapinkeino.fi
Facebook, Twitter & Instagram: @lapinkeino

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä