Tarmo tarkoittaa tahdonvoimaa, kestävyyttä ja tarmokkuutta. Eipä siis ihme, että Tarmoksi on nimetty poikalasten lisäksi ainakin jäänmurtajia, lähikauppaketju ja vakuutusyhtiö sekä melkoinen määrä urheiluseuroja.
Tarmo Perälä kokee nyt aikuisena itsensä nimensä mukaisesti tarmokkaaksi, ja samaa ilmaisua hänestä ovat käyttäneet ympärillä olevat ihmiset. Mutta lapsena hän oli ujo pikkupoika ja oli jäädä kahden vanhemman, railakkaan veljen jalkoihin. Viisas isä huomasi tilanteen ja päätti tukea nuorimmaistaan.
– Isä alkoi nimittää minua Tarmo-titaaniksi, jotta itsetuntoni kohoaisi vähän ja kokisin itseni voimakkaaksi, Tarmo kertoo.
– Joskus peruskoulussa käsityönopettaja kutsui minua Tarantellaksi. Se tuntui huvittavalta.
Lempinimiä on ollut useita muitakin: Tare, Tarzan, Tape, T-rex ja T-grace eli T-armo. Nimeen sisältyvä armo on hänelle myös yksi elämän tärkeistä jutuista.
– Tarmo Lähikaupastakin on tullut aika paljon juttua. Saatetaan todeta vaikka, että ”jahas, olet tällekin paikkakunnalle perustanut putiikin”.
Tarmo on ehtinyt nähdä maailmaa melkoisesti reissatessaan neljällä mantereella samoilla asioilla kuin toisen nimensä kaima Paavali, apostoli aikoinaan. Toimiessaan erilaisten nuorten ryhmien johtotehtävissä, häntä on saatettu muistuttaa Raamatun kehotuksesta ”joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti”, mikä on herättänyt hilpeyttä ja peukun nostoa.
– Yhdessä Raamatun sananlaskussa muuten sanotaan, että ”Kelpo vaimo vyöttää itsensä tarmolla”, nuori mies lisää hymyillen.
Ulkomaalaisille nimi on ärrän takia hankala lausuttava.
– Minun täytyy sanoa se hitaasti ja selkeästi ja korostaa ärrää: TaRRRRRRmo.
Tarmo pitää harvinaisesta nimestään. Vaikka monet siihen liittyvät asiat ovatkin huumorijuttuja, nimi on hänen mielestään tärkeä asia.
– Uskon, että nimen antamisella on voimaa ja merkitys.
Teksti: Riitta Tolonen
Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä