Sodankylän Martti

Martit ovat eittämättä toimen miehiä. Heitä löytyy tunnettujen suomalaisten listalta niin kulttuurin, tieteen kuin politiikan aloilta – jokainen on alallaan saavuttanut jotain merkittävää. Vuosikymmenten varrelta tulevat hakematta mieleen presidentti Martti Ahtisaari ja myös Martti Miettunen, pääministeri ja Lapin läänin maaherra.

Sodankyläläinen Martti Kumpulainen ei kiistä, etteikö moinen lista tuntuisi edellyttävän nimen kantajalta jotain suurta. Ei hän suuruudesta kuitenkaan paineita ota, vaikka yrittäjänä ja kunnan aktiivitoimijana onkin paikkakunnalla tunnettu.

– Jääpi pieneksi…ja onkokaan se niin tärkeää olla kuuluisa, hän pohtii pilke silmäkulmassa.

– Kyllähän ne täällä tietävät, mutta kun menen Tervolaan, niin ei minua tunne kukkaan.

Mutta se oli hieno juttu, kun kaima istui presidenttinä.

– Arvostin hänen näkemyksiään ja kansainvälisiä saavutuksiaan, Martti toteaa.

Helsingissä tavataan järjestää Martin markkinoita, mutta onpa Lapissakin Martin nimeä kantava tapahtuma, Martinpilkki. Martti Kumpulainen aloitti sen yhdessä Raudanjoen kyläläisten kanssa yli kymmenen vuotta sitten omalla asuinalueellaan Kuusijärvellä.

– Ensimmäisen tapahtuman suojelijana oli isä Mitro, hän muistelee.

– Kun ihmisiä alkoi käydä niin paljon, että tarvittiin järjestelyapua, Lions Club Sodankylä tuli mukaan, ja tapahtuma siirtyi Luoston Ahvenjärvelle. Sen tuotolla tuetaan nuorisotyötä.

Martin päivällä oli entisaikaan oma, luonnon kiertokulkuun liittyvä merkityksensä.

– Jos ei tässä muuta saa aikaan, niin ainakin sen, että maa jäätyy, Martti Kumpulainen myhäilee.

Silloin kun säät eivät vielä olleet sekaisin, oli tapana sanoa, että ”Martti maita vahvistaa”. ”Alkaa jänkä kantamaan”, sanoi Martti Kumpulaisen isoisä. Se tarkoitti, että 10. marraskuuta mennessä maan ja järvenkin piti olla jäässä, mikä lisäsi liikkumisen mahdollisuuksia.

Martilla on yksinkertainen selitys siihen, miksi sai juuri tämän nimen.

– Äiti katsoi ensimmäisen kerran ja totesi, että poika on Martin näköinen.

Teksti: Riitta Tolonen

Pääset lukemaan Lappilaisen ja Kelkkalehden maksutta täältä