Urheilulajeihin lisää lahjakkaita nuoria

Salibandy houkuttaa hyvin nuoria Kittilässä. Kuva: Pasi Juntunen

Suomalaisten urheilijoiden menestys kansainvälisissä kilpailussa ei ole ollut kovin hyvä viime vuosina. Uusia toimia lasten ja nuorten liikuntaan esittävät Kittilästä liikunnan ammattilainen Kalevi Niva ja sivistysjohtaja Tiina Nikander-Koivukangas.

– Meidän tulisi löytää lahjakkaita nuoria koulujen kautta, koska urheiluseurojen toimet eivät yksin riitä huippujen löytämiseen eri lajeihin. Haku voisi tapahtua siten, että kaikki Suomen 12–14 -vuotiaat nuoret testattaisiin 100 metrin juoksumatkalla, jotta heidän luontainen nopeutensa tulisi julki, esittää Kalevi Niva.

Juoksutesti kaksi kertaa vuodessa

Niva ottaisi tasaisen maaston testijuoksuun vain ne nuoret, joille juoksu on luontainen liikuntamuoto.

– Juoksutesti tulisi tehdä kahdesti vuodessa ja toistaa kolmena peräkkäisenä vuotena. Testin tuloksen voisi merkitä todistukseen muiden arviointien tapaan. Näin jokainen voisi seurata omaa kehitystään. Todennäköisesti ainakin lahjakkaimmat innostuisivat jopa jatkamaan, koska edistyminen on palkitsevaa.

Älykkyyttä tarvitaan

Kittilän sivistystoimenjohtajan Tiina Nikander-Koivukankaan mielestä menestyviä urheilijoita, muusikoita, kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja tiedemiehiä ei voi kouluttaa sellaisista henkilöistä, joilla ei ole kyseiseen toimintaan vaadittavaa älykkyyttä jo olemassa.

– Liikuntatieteessä on vallalla erilaisia käsityksiä siitä, miten tulevaisuuden kilpailuissa menestyviä urheilijoita tulisi kasvattaa ja kouluttaa. Vallalla on käsitys, että liian aikainen erikoistuminen yhteen lajiin voisi olla jopa haitallista. Toisaalta, osa urheilulajeista on sellaisia, että lajikohtainen harjoittelu on aloitettava riittävän nuorena, mikäli halutaan saada tuloksia kilpailtaessa, toteaa Nikander-Koivukangas.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä