Mobiilisti lähiluontoon

Älypuhelimeen asennettu ilmainen sovellus ohjaa kulkijoita metsäisille poluille Sodankylässä, Kemissä ja Rovaniemellä. Kuva: Anne Annala.

Rovaniemellä, Sodankylässä ja Kemissä voi nyt liikkua mobiileilla luontopoluilla. Suomen metsäkeskuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutettu Metsäinen-mobiilisovellus tarjoaa luonnossa liikkumiseen lisämaustetta.

Nimestä huolimatta mobiilia luontopolkua ei kuljeta älylaitteen kanssa kotisohvalla vaan suunnataan retkelle metsään. Luontopolku sijaitsee Rovaniemellä Ounasvaaralla, Sodankylässä Paavon polulla Orajärventien varrella ja Kemissä Roven alueella.

Luontopolut avautuvat lataamalla Metsäinen-mobiilisovelluksen. Sovellus on ladattavissa Android-käyttöjärjestelmän älylaitteisiin Google Play -kaupasta. Sovellus on kaikille avoin ja maksuton, käyttäminen edellyttää kuitenkin verkkoyhteyden.

Tehtäviä reitin varrella

Metsäinen-sovelluksen kartta näyttää kulkijan sijainnin luontopolulle suunnitellulla reitillä. Reitin varrella on tehtäviä, joista sovellus ilmoittaa merkkiäänellä kulkijan saavuttua tehtäväalueelle. Erilaiset tehtävät tarjoavat monipuolista tietoa alueen luonnosta, metsistä, metsätaloudesta ja historiasta. Jokainen polku sisältää omanlaisensa sisällön ja mukailee kunkin polun luontoa.

– Yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa tarjoamme uuden tavan liikkua ja oppia lähiluonnossa. Polut ovat ehdottomasti käymisen arvoisia ja tarjoavat tekemistä kaiken ikäisille, kertoo Jonna Kokko Suomen metsäkeskuksen Metsäinen innostaa -hankkeesta.

Lisää polkuja tulossa Lappiin

Kuluvan vuoden aikana perustetaan kolme uutta mobiililuontopolkua Lappiin. Metsäinen on mobiilipalvelu, josta löytyy luontopolkujen lisäksi metsätieto, -tapahtumat ja -sovellukset. Metsäinen innostaa -hankkeen toteuttavat Suomen metsäkeskus, Suomen 4H-liitto ja Lapin ammattikorkeakoulu. Hankkeen rahoittaa Lapin ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.