Jään alla kuhisee – made odottaa

Pulleita talvisia mateita. Kuva: Tapio Gustafsson/Kalatalouden Keskusliitto.

Lumipeitteisen jään alla kuhisee, kun mateet ovat liikkeellä. Kutupaikoilla saalista nostettiin alkutalvesta, vaikka kireitten pakkasten jälkeen jäällä liikkuminen on nyt turvallisempaa.

Mateen kalastus painottuu aina talveen, sillä se ei juuri käy pyydyksiin kesäaikaan. Made on vähärasvaista ja erittäin herkullista, joten sitä kannattaa pyytää muun muassa madekeittoon, uunimateeksi tai paistamiseen. Mateenmäti ja blinit kuuluvat herkkusuiden iltaherkutteluun.

Pilkkiminen ei maksa mitään

Madetta voi pilkkiä ilmaiseksi. Muut mateen kalastusmuodot vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun. Vuoden kalastonhoitomaksu maksaa 45 euroa, seitsemän vuorokauden 15 euroa ja yhden vuorokauden lupa 6 euroa. Maksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, Eräluvat-sovelluksella, palvelunumeron 020 69 2424 kautta tai R-Kioskeissa. R-Kioskilla maksuun lisätään 3 euron palvelumaksu.

Kalastuslaki kieltää kalojen tartuttamisen koukkuun ulkoapäin. Madeharan sijaan madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustetulla pilkillä tai pelkällä morrilla. Paras pilkkiaika on illan hämärtyessä ja vaihtuessa yöksi.

 

Lappilainen