Inariviikoilla kutitellaan kehoa ja mieltä

Inariviikoilla 2016 on luvassa 22.-31.7. perinteisiä kyläjuhlia, lastentapahtumia, markkinoita, torihulinaa, konsertteja, pelimannitapahtumia, taidenäyttelyitä, retkeilyä, tanssia, teatteria, Gamas Blues -festarit sekä tietysti WaterCross-kelkkakisat. Kirkkovenesoutu ei jätä ketään kylmäksi. Etenkin kun jokainen joukkue pukeutuu riehakkaasti. Kuva: Juha Kauppinen

Inariviikot tarjoavat Suomen suurimmassa ja kauneimmassa kunnassa 22.-31.7. kunnon hyvinvointitykityksen. Kesätapahtumat on ladattu kehon ja mielen kutittelulla.

Luvassa on koskenlaskua kumilautalla, vesikrossia moottorikelkoilla, pelimannitunnelmaa kylällä, kaupoissa ja palvelukodeissa sekä melontaa kelkkahaalareissa keskellä kesää. Kirkkovenesoutu on sinänsä jo elämys, Inarissa siitä tehdään riehakas.

Yksi Inariviikkojen vetonauloista on Ivalon Ladun melonta- ja kirkkovenesoututapahtuma, joka järjestetään 27. heinäkuuta. Tämän jälkeen kisaillaan joukkueittain leikkimielinen kirkkovenesoutu. Osallistujat tarjoavat silmänruokaa, kun toinen toistaan värikkäimpiin ja hullunkurisempiin asuihin sonnustautuneena nousee vesille.

Lukuisissa tilaisuuksissa pistetään jalalla koreasti; Satuja Soitosta Live -lastenkonsertissa, lasten, nuorten ja aikuisten tanssikursseilla, limudiscossa, Ivalon Pelimannien tansseissa, Piknik-konsertissa, Gamas Blues -festareilla sekä Ivalo Rock -baarifestareilla.

Parisuhdeleiriä ja yhteisiä muistoja

Paikallinen harrastajateatteri Ivaloisten nousee estradille ja esittää Parisuhdeleirin. Hulvaton ja anarkistinen kuvaus kesäisen luonnon keskellä pidettävästä rakkausvalmennuksesta nähdään Ivalossa ja Inarin kirkonkylässä pidettävissä ulkoilmaesityksissä.

Vatsalihakset joutuvat koetukselle, kun taikuri Alfrendo naurattaa edesottamuksillaan lapsia Saariselällä, Ivalossa ja Inarissa. 23.7.

Onnen Lähettiläs -leppäkerttu tarjoaa lastenpäivänä 26.7. liikunnallisen satuhetken.  Musiikin ja mielikuvituksen siivittämän liikkumisen riemun jälkeen Onnen Lähettiläs saattelee lapset leppoisaan onkitapahtumaan.

Tunteet ovat pinnassa Tarinoiden Inari -filmien katselutapahtumissa, joissa tunnistetaan kuvatallenteissa esiintyviä ihmisiä ja muistellaan elinkeinoihin, savotoihin, matkailu- ja sotahistoriaan, evakkoaikaan, jälleenrakennukseen ja tiestönrakentamiseen liittyviä asioita. Inarin kunnankirjaston kokoaman suullisen perinnearkiston tarinoissa on yllätyksiä, huumoria ja elämänkirjoa laidasta laitaan – aivan kuten jo kahdeksatta kertaa järjestettävillä Inariviikoillakin.

Teksti: Elisa Javarus