Pirkka-Pekka Petelius loistaa Sodankylän elokuvajuhlilla

Torniolaissyntyinen komediasuosikki Pirkka-Pekka Petelius on monipuolinen viihdetaiteilija. Kuva: Sonymusic/pressikuvat

Sodankylän elokuvajuhlilla 15.-19.6. on luvassa lumoavia kotimaisia ensi-iltoja sekä kansainvälisiä huippunäytteitä.

Sodankylän tutuista suomivieraista torniolaissyntyinen komediasuosikki Pirkka-Pekka Petelius on monipuolinen viihdetaiteilija. Hän on näyttelijä, koomikko, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja ja laulaja. Petelius tunnetaan erityisesti lukuisista menestyneistä sketsisarjoista 1980–2000-luvuilta.

Petelius sai ensimmäisen Jussinsa Kätilön (2015) loistavasta sivuosasuorituksesta. Lappilaissyntyisellä miehellä on takana upeita roolitöitä kuten Aki Kaurismäen elokuvista Calamari Union (1985) ja Hamlet liikemaailmassa (1987) alkaen.

Luvassa yllätysensi-ilta

Käpy selän alla (1966) käynnisti uuden suomalaisen elokuvan 50 vuotta sitten, minkä juhlanäytökseen on kunnia saada vieraaksi Kävyn lisäksi muun muassa Asfalttilampaissa (1968) kunnostautunut Kirsti Wallasvaara.

Nuorempaa kotimaista näyttelijäkaartia edustavat kansainvälistä läpimurtoansa tekevät Laura Birn ja Tommi Korpela. Ohjaajista Katja Gauriloff tuo Sodankylään parhaillaan Toronton festivaalilla maailmanensi-illassaan juhlittavan kolttadokumentin Kuun metsän Kaisa (2016). Mika Taanila esittelee muun muassa dokumenttinsa Atomin paluu (2015).

Paikalla ovat myös Anssi Tikanmäki, ohjaaja Mika Kaurismäki sekä festivaalin isä Anssi Mänttäri.

Lisäksi Sodankylän näytöksissä nähdään vakiotapaan runsaasti epävirallisia tekijävieraita – erityisesti ennakkoensi-iltojen merkeissä. Luvassa on jälleen myös yllätysensi-ilta.

Nimekkäässä vieraskaartissa nähdään muun muassa Oscar-voittajia ja Berlinale-palkittuja: tšekki Jiří Menzel, skotti Bill Forsyth, espanjalainen Fernando Trueba, ranskalainen Mia Hansen-Løve, islantilainen Dagur Karí ja italialainen Gianfranco Rosi.