Sodankylä vastaanottaa elokuvavieraat

Elokuvaväki saapuu Sodankylään jälleen 15.–19.6. Kuva: Sanna Kotila/MSFF

Kansainvälinen ilmapiiri täyttää tulevan viikonlopun Sodankylässä.  Elokuvafriikit pääsevät kohtaamaan tsekkiläisen  Jiří Menzelin, skotti Bill Forsythin, espanjalaisen Fernando Trueban, ranskalaisen Mia Hansen-Løven, islantilaisen Dagur Karín ja italialaisen Gianfranco Rosin. Kohtaamisia on luvassa elokuvateatterin lisäksi teltoissa, koululla, kaduilla, kujilla, kapakoissa ja kahviloissa.

Englantilainen David Farr tulee Sodankylään ensimmäisen pitkän elokuvansa, Laura Birnin tähdittämän tyylikkään psykologisen trillerin The Ones Below (2015) käsikirjoittaja-ohjaajana. Farr on aikaisemmin toiminut mm. Kuusamossa ja Kemijärvellä osittain filmatun toimintatrillerin Hanna (2011) käsikirjoittajana.

Meänkieltä taitava, Ruotsin Lapin Övertorneåssa syntynytnäyttelijä Malin Buska saapuu festivaalille Mika Kaurismäen Tyttökuninkaan (2015) nimihenkilön tulkitsijana. Buska on toisessa naispääosassa Lapissa filmattavassa, rovaniemeläisen Jussi Hiltusen tulevassa esikoispitkässä Armoton maa.

 Suomalaiset tutut nimet festareilla

31. Sodankylän elokuvajuhlilla on mukana myös suomalaisia elokuvan tekijöitä ja näyttelijöitä. Mukana on Oscar-voittajia ja esimerkiksi Berliinin filmijuhlilla helmikuussa palkittuja tekijöitä. Kotimaisten tekijävieraiden näyttelijäpainotteisen joukon kärjessä ovat kokeneet tähdet Kirsti Wallasvaara ja Pirkka-Pekka Petelius.

Nuorempaa kotimaista näyttelijäkaartia edustavat kansainvälistä läpimurtoansa tekevät Laura Birn ja Tommi Korpela. Ohjaajista Katja Gauriloff tuo Sodankylään parhaillaan Toronton festivaalilla maailmanensi-illassaan juhlittavan kolttadokumentin Kuun metsän Kaisa (2016).

Mika Taanila esittelee dokumenttinsa Atomin paluu (2015) ja Berlinalessa huomiota herättäneen tuoreen Mannerlaatan (2016) sekä kokoomansa eurooppalaisen avantgarde-lyhytfilmien näytöksen. Anssi Tikanmäki saapuu Sodankylään elokuvamusiikkiseminaarin ja säveltämänsä Tyttökuninkaan (2015) merkeissä, jonka ohjaaja Mika Kaurismäki on myös paikalla uusimman tuotantonsa merkeissä, samoin kuin ”festivaalin isä” Anssi Mänttäri.

Lauantaina ilmasto esillä keskiyön auringon matineassa

Avaruus ja ilmasto elokuvissa ovat teemana Sodankylän elokuvajuhlien yhdessä Ilmatieteenlaitoksen ja Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion kanssa järjestämässä matineassa Sodankylän kunnan valtuustosalissa lauantaina 18.6. klo 12.30–16.30.

Silloin luennoitsevat Sodankylän Geofysiikan Observatorion johtaja, professori Esa Turunen, Ilmatieteenlaitoksen tutkija Sini Merikallio ja Helsingin yliopiston meteorologian professori, akatemiaprofessori Timo Vesala. Keskustelua käydään ilmastonmuutoksen lisäksi revontulista, avaruusfysiikasta ja tähtitieteestä. Matineaa tukevat Tieteen Tiedotus Ry ja Lapin rahasto ja siihen on vapaa pääsy.

Elokuvafestivaaleja vietetään 15.–19.6. eri puolilla Sodankylää; elokuvateatteri toimii päänäyttämönä, isossa ja pienessä teltassa sekä koululla nautitaan elokuvien katselusta ja tunnelmasta, kaupungintalolla keskustellaan elokuvista.

Ismo Alanko esilaulaa 35-vuotisiaan juhlivan Saimaa-ilmiön karaokenäytöksen Sodankylässä torstai-iltana. Kuva: Sini Juutilainen/MSFF

Ismo Alanko esilaulaa 35-vuotisiaan juhlivan Saimaa-ilmiön karaokenäytöksen Sodankylässä torstai-iltana. Kuva: Sini Juutilainen/MSFF

Musiikki raikaa Sodankylässä elokuvien lisäksi myös karaokessa.
Torstaina isossa teltassa laulellaan Ismo Alangon tahdittamana klo 22.45.

Viime vuonna järjestettiin ensimmäiset elokuvajuhlat Peter von Baghin jälkeen, ja festareilla rikottiin välittömästi kävijäennätyksiä.

Nyt elokuvaväki seuraa tarkasti, millaiselta elokuvajuhlien tulevaisuus näyttää. Huippusuosittuihin karaoke-esityksiin on lisätty Abba the Movie sekä ensimmäinen Risto Räppääjä, joka on festareitten ensimmäinen pitkä lastenleffa karaokemuodossa.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto