Sodankylässä juhlitaan elokuvaa 13.-17.6.

A still of Eric Clapton, from the Showtime documentary ERIC CLAPTON: LIFE IN 12 BARS. - Photo: Ron Pownall/Courtesy of SHOWTIME

Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään useita keväällä Cannesin elokuvajuhlilla esitettyjä teoksia. Telttaan, koululle ja elokuvateatteriin pääsee katsomaan myös muita kiinnostavia, kehuttuja ja kohuttuja uuden elokuvan helmiä. Tuttuun tapaan yksi teemakokonaisuus esittelee uusia dokumentteja ja niiden rinnalla rakastettuja, mutta harvoin nähtyjä klassikoita. Luvassa on myös valikoima tuoreiden musiikkielokuvien parhaimmistoa.

Keväällä Cannesissa palkittuja

Cannesissa tänä vuonna parhaan käsikirjoituksen palkinnon saaneen Italialaisohjaajan Alice Rohrwacherin elokuva Happy as Lazzarro on selityksiä pakeneva sekoitus realistista draamaa ja satumaisia elementtejä. Elokuva kertoo pienen maalaiskylän hyväsydämisestä höntistä, jota jokainen kynnelle kykenevä höynäyttää minkä ennättää.

Ensi-iltaelokuvana Cannesissa ollut argentiinalaisen Agustin Toscanon The Snatch Thief on pienin keinoin rakennettu laukkuvarkaan tarina, teeskentelemätön ja taidokas elokuvahelmi.

Musiikkielokuvia Claptonista Kuubaan

Odotettujen musiikkielokuvien kavalkadissa nähdään tuore dokumenttielokuva Eric Claptonin elämästä. Velvet Underground -laulajan Nicon kahdesta viimeisestä elinvuodesta on tarina, joka edustaa epätoivoista psykodraamaa. Rytmin ja erotiikan ikinuori ylipapitar Grace Jones saadaan valkokankaan välityksellä paikalle Sodankylään, kuten myös perinteisen irlantilaisen seannòs-laulutyylin kuuluisin tulkki Joe Heaney.

Karibian rytmeissä sykkii dokumentti Habaneros, joka kertoo nyky-Havannasta ja sen historiasta. Maastamuuttokysymys on yhtä oleellinen kuin merkittävimmässä kuubalaisklassikossa, Thomas Gutierrez Alean Muistoja alikehityksen ajoilta elokuvassa.

Koko ohjelmisto näytösaikatauluineen verkossa: www.msfilmfestival.fi

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä