Altaalta saliin ja rappujuoksulle rinteeseen

Levin kylpylässä fysioterapeutti Sanna Aho kannustaa liikunnan aloittamiseen ja ylläpitämiseen loman jälkeenkin.

Sanna Aho on sodankyläläinen, Levillä työskentelevä fysioterapeutti. Lapin tyttö valmistuu kohta myös ravintovalmentajaksi ja on selvästi innoissaan kaikesta ruokaan liittyvästä.

-Ainahan se ruoka on mielessä. Oikeanlaisista ruokailutottumuksista kyllä tiedetään, mutta sen toteutus käytännössä on usein vaikeaa. Säännöllisesti monipuolista ja terveellistä, mieluiten kotitekoista ruokaa sekä suklaata silloin tällöin niin hyvä tullee, vinkkaa Sanna. Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee ja todellista superfoodia ovat Lapin marjat!

Fysioterapeutin työnkuva Levin kylpylässä vaihtelee ja on monipuolinen. Kun talon täyttää kuntoremonttiryhmät tai työporukat, on oltava valmiina ohjaamaan erilaisia liikuntatuokioita.  Luvassa on esimerkiksi vesivoimistelua kylpylässä, kahvakuulatreeniä liikuntasalissa tai patikkaretkiä tunturissa. Väki pääsee tekemään kuntotestejä ja Sanna kannustamaan asiakasta kohti parempaa kuntoa. Kylpylä tarjoaa asiakkaille monipuolista toimintaa liikunnan ja hyvinvoinnin parissa lähellä luontoa.

Pikkusen kerrallaan

Pari kolme kertaa viikossa riittää. Näin armollista on kunnon kohotus, kun sen aloittaa alkutekijöistä ja kuuntelee Sannan neuvoja.

-Ei tarvitse haalia joka päivälle jotain jumppaa, neuvoo Sanna.

Ammattilainen tietää, että kunto ei kohene yhdessä yössä, vaan tavoitteet saavutetaan pienin askelin.  Jumppakärpäsen puraisemaa lomalaista pitää joskus muistutella, että liikunnalle pitäisi löytyä aikaa arjestakin.

Lempeä lokakuu

Lokakuu Levillä muuttaa hieman ruska-ajan päivärytmiä. Sanna tekee keikkahommia uimavalvonnassa ja antaa hierontahoitoja, allasterapiaa sekä fysioterapiaa kylpylän Wellness-osastolla. Myös luennot hyvinvoinnista, ravinnosta ja liikunnasta tuovat haastetta työhön. Asiakkaina ovat kylpylässä vierailevien lisäksi Kittilän kuntalaiset.

Uinninvalvonnasta alkoi Sannan ura Levin kylpylässä kuusi vuotta sitten, jolloin hän valmistui liikuntaneuvojaksi. Välissä on käyty opiskelemassa, matkusteltu ja nyt palattu taas takaisin vanhoihin uusiin hommiin tuttuihin maisemiin.

Sanna käy itse kuntosalilla ja hiihtää talvella, juoksee rappusia rinnettä ylös ja harrastaa sirkusta sekä pilatesta. Ja tietenkin metsästää, kalastaa ja tulistelee luonnossa.

-Eli tämmösiä peruslappilaisia hommia tietenki sitten kans.

Teksti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto