Yrittäjäpariskunta Kerkelä-Kuoksa; kerrankin kotona kaksistaan

Taina Kerkelä ja Martti Kuoksa huokaisevat tyytyväisenä: kerrankin kotona, ja kaksistaan. Kuva: Kerkelä-Kuoksa kotialbumi

Sydämellinen yrittäjäpariskunta, Taina Kerkelä (55) ja Martti Kuoksa (57) kirjasivat kalenteriin yhteisen ajan Lappilaisen haastatteluun. Tapaamisen jälkimainingeissa kaksikko sai kerrankin tilaisuuden olla kotona, ja kaksistaan.

Rovaniemeläinen pariskunta tunnetaan laajasti Lapissa. Martti nauraa, että hänellä taitaa olla Pihlan logo otsassa, Taina taas tiedetään Vallattoman Villan lankaleidinä.

Kun Martti ryhtyy johonkin, hän tekee sen isosti. Mies vaihtoi hoitohommien tossut myyjän maihareihin jo vuonna 1981. Vuosikymmenten saatossa Martti on saanut kunnian asioida samassa suvussa jopa kolmessa polvessa.

Martti on parin vuoden ajan tehnyt kauppaa itsenäisenä yrittäjänä. Miehen luotsaama Ikkuna ja Uksi Oy on valtuutettu Pihla-ikkunoiden ja -ovien myyntiedustaja Pohjois-Suomessa.

Rovaniemeläissyntyinen Martti pitää Lappia mahtavana kauppa-alueena:

– Kyllä se on kiva, kun Oulusta Nuorgamiin huoltoasemilla ei tarvitse yksin kahvitella.

Yritys edustaa maan suurimpien ikkunanvalmistajien joukkoon kuuluvaa, tunnettua Inwido Finland Oy:tä. Pihla valmistaa puualumiini-ikkunoita ja -parveke- sekä ulko-ovia.

Joka kaupasta lahjoitus lappilaislapsille

Viimeisen viiden vuoden aikana Pihla on huolehtinut menestyksekkäästi uudet ikkunat ja ovet tuhanteen lappilaiskotiin.

Kun ikkuna- tai oviremontti on ajankohtainen, Pihla -tuoteperhe takaa vanhan sanonnan: läpi näkyy ja lämpimän pitää. Samalla sisustus saa uuden ilmeen, silmänruokaa sekä sujuvan ikkunasiivouksen.

Valtuutettuina Pihla-tuotteiden edustajana Ikkuna ja Uksi hoitaa kaiken remonttiin liittyvän: mittaukset ja kartoitukset sovittuna ajankohtana kotikäynnillä, tilauksen ja asennuksen.

Yritys varmistaa, että jokaiseen kotiin löytyy mittatilauksena sopivan kokoiset ikkunat ja ovet. Hankinta ei rasita kukkaroakaan, remontille kun voi saada edullisen rahoituksen.

Ikkuna ja Uksi Oy tilittää jokaisesta toteutuneesta kaupasta 50e Lapin keskussairaalan lastenosastolle. Viime huhtikuussa yrityksen lahjoitus oli 10 000e, tämän vuoden potti nousee noin 15 000 euroon.

Taina tiesi jo teininä tulevaisuutensa

Kemijärveläislähtöinen Taina tiesi jo teininä tulevaisuutensa, hän on monipuolisesti taitava käsistään. Takana on 5-vuotinen opiskelurupeama Kuopion Muotoiluakatemian tekstiilipuolella.

Nainen on ensimmäinen naispuolinen puuseppä ja vaikuttanut myös opetustyössä. Ajan saatossa toimenkuva on muuttunut, Taina tuottaa Rovaniemen Rinteenkulmassa käsityöalan erikoispalveluja Vallaton Villa liikkeessään.

Yrittäjäpariskunnan arki on hektistä, usein Taina ja Martti huikkaavat heipat aamukahvipöydässä. Martti viihtyy Inarijärven rannalla ja nauttii vesillä olosta kalastellen sekä mökkielämästä. Taina pistää rattaat pyörimään Ivalon suuntaan aina kun se vain on mahdollista.

Kerran vuodessa kaksikko pyhittää viikonvaihteen Jänkhällä Jytisee tapahtumalle.

Teksti: Elisa Javarus