Kaamoslaskuri kertoo pimeyden pituuden

Kaamoslaskuri esittelee kuvin ja kertoo ajassa pimeyden pituuden. Kuva: Visit Finland

Kaamoslaskuri laskee päiviä kohti talvipäivänseisausta ja kertoo päivän pituuden kysytyllä paikkakunnalla. Samalla se esittelee Suomen mystistä talvea, joka pohjoisessa taittuu kaamokseksi. Laskuri kertoo myös kaamoksen pituuden ja näyttää kauniita talvisia kuvia. Kaamoslaskurin on tehnyt Expedia Suomi, tiedot kaamoksesta Ilmatieteen laitokselta ja valtaosa kuvista Visit Finlandilta.

Kaamos viittaa ajanjaksoon, jolloin aurinko ei nouse taivaanrannan yläpuolelle. Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella kaamos kestää melkein kaksi kuukautta, Sodankylässä nelisen päivää juuri ennen joulua.

Kaamos johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta. Talviaikaan pohjoisnapa on kallistunut poispäin auringosta ja napapiirien rajaamat maapallon pohjoisimmat alueet ovat pysyvät ympäri vuorokauden maapallon takapuolella auringosta katsoen.

Vaikka kaamos on vuoden pimeintä aikaa, ei silloin kuitenkaan ole pilkkopimeää. Suomen Lappi on lähellä napapiiriä, jossa aurinko on kaamoksen aikaan lähellä taivaanrantaa. Aurinko paistaa ilmakehän yläosiin ja sieltä siroaa maahan hajavaloa. Keskipäivän aikaan tyypillinen on sinertävä, himmeä valo. Keskiyöllä taivaalla voi nähdä revontulia. Lähellä napapiiriä aurinko näkyy myös kaamoksen aikana, sillä ilmakehä taittaa auringonvaloa ja nostaa auringon taivaanrantaan. Valoisuutta lisää myös maata peittävä lumi, joka heijastaa valoa. Lisäksi kuu voi valaista taivasta.

Laskuri löytyy osoitteesta http://www.expedia.fi/vc/c/kaamoslaskuri/