Kansainvälinen Niko

Nimen takana itsenäisyyspäivänä 6.12. nimipäiväänsä viettävä Niko Seppä.

Nikodemus ja Nikolaus ovat kreikkalaisperäisiä nimiä ja tarkoittavat kansan voittajaa. Pyhä Nikolaus, eli noin vuonna 270 syntynyt Myran piispa, yhdistetään moderniin joulupukkiin ja on siis juuri nyt varsin ajankohtainen.

Niko on edellä mainituista nimistä käytetty lyhennys ja suosittu miehen etunimi niin Suomessa monissa muissakin maissa. Esimerkiksi jääkiekon ystävät tuntevat Niko Peltosen, jalkapallon harrastajat kroatialaisen Niko Kovacin ja taiteen tuntijat georgialaisen Niko Pirosmanin.

Rovaniemeläisen Niko Sepän kokemuksen mukaan lyhyt kansainvälinen nimi on ulkomaalaisille helppo sanoa ja muistaa.

Lyhyt ja napakka nimi ei ole yleensä tuonut ympärillä olevien mieleen mitään sellaista, mistä olisi syntynyt lempinimi. Yksi opettaja teki kuitenkin poikkeuksen.

– Alakoulussa luokanvalvoja kutsui minua joskus lempinimellä Nikodeemus, Niko muistelee.

Kaimoja suositun nimen kantaja on tavannut niin kouluaikana, armeijassa kuin työssäkin.

– Armeijassa joukkueenjohtajakurssilla oli toinen Niko samassa tuvassa. Vaihdoimme kuulumisia pari kertaa intin jälkeenkin. Työyhteisössä on Niko-niminen urheilulähetti.

Nimeen liittyvä mukava juttu Niko Sepälle on monia palkintoja ja paljon katsojia kerännyt tietokoneanimaatioelokuva Niko – Lentäjän poika.

– Sitä oli aikoinaan hauskaa katsoa. Näin joulun lähestyessä voin suositella sitä erityisesti lapsiperheille, Niko lisää.

Hän kuuluu niihin harvoihin, joiden nimipäivänä Suomen lippu nostetaan salkoon.

– Minulle merkitsee paljon, että saan silloin juhlia maamme itsenäisyyttä.

Muuten Nikolla ei ole ollut tapana erityisemmin viettää nimipäivää. Tänä vuonna se ehkä kuitenkin poikkeaa aikaisemmista, koska hän viettää sitä ensi kertaa yhdessä kesällä vihityn vaimonsa Annan kanssa.

– Varmaan syömme jotain hyvää kynttilän valossa, nuori aviomies arvelee.

Teksti ja kuva: Riitta Tolonen