Hulinaa luvassa Karigasniemeen

Kalastajan Majatalo on monen matkaajan kohde Karigasniemessä. Keittiön antimia päästään nyt pääsiäisenä nauttimaan kahdessa eri ravintolassa, Hansabarissa ja Guossissa. Yksi suosituista annoksista kehkeytyy porosta. Kuva: Tarmo Lehtosalo

Kalastajan Majatalo Saamenmaan sydämessä Utsjoen Karigasniemen kylässä lupaa pääsiäisen tunnelmaa ainakin parin viikon ajaksi.

– Meillä pääsiäistä kestää kaksi viikkoa, norjalaisten takia, kertoo majatalon emäntä Pia Rasmus.

Majatalo on Lapin kävijöille tullut vuosien saatossa tutuksi. Rasmusten hotelli- ja ravintolatoimintaa yllä pitävä majatalo on palvellut kylässä jo liki 30 vuotta.

Lounas- ja grilliravintola Hansabar on majatalon 180-paikkainen lounas- ja pihvipaikka, josta saa myös pizzaa, kebabia ja grilliruokaa. Uusin tulokas Guossi on a´la carte ravintola, joka on auki ensimmäistä kertaa koko pitkän pääsiäisen ajan.

– Ennen meillä on ollut vain yksi keittiö, joka tiesi viime pääsiäiselle pitkiä jonoja. Norjalaiset saattoivat odottaa ruokaa tunnin, pari, ihan kiireettömästi. Pääsiäisenä täällä ei ole kiire kenelläkään turistilla, varsinkaan norjalaisilla, selvittää Pia aikaisempien vuosien hulinaa.

Guossi avautuu koko kansalle

Kalastajan Majatalo on monen matkaajan kohde Karigasniemessä. Keittiön antimia päästään nyt pääsiäisenä nauttimaan kahdessa eri ravintolassa, Hansabarissa ja Guossissa. Yksi suosituista annoksista kehkeytyy porosta. Kuva: Tarmo Lehtosalo

Pääsiäisenä matkalaisille maistuu monenlainen eväs ja listalla on tarjolla annoksia jokaisen makuun. Ravintola Guossin listalla on ennen kaikkea puhtaita, paikallisia luonnonantimia ja lähiruokaa, kuten poronlihaa, kuningasrapua ja tietysti lohta. Ravintolan yhteydessä on myös nykyaikainen kokoustila 22 hengelle.

– Hirveän paljon on väkeä aina pääsiäisenä, ja ruokamyyntiä paljon. Nyt kun pääsemme valmistamaan ja tarjoilemaan kahdesta eri keittiöstä, saamme arvokkaita kokemuksia siitä, mikä maistuu kävijälle parhaiten ja jonotetaanko enää, tuumaa Pia tulevasta pääsiäisen sesongista.

Tilaa vielä majoittujille

Kelkkaporukoita on kevään alussa Karigasniemessä jo ollut ja Guossi ollut auki perjantaisin ja lauantaisin. Jatkossa kesää kohti mentäessä aukioloaikaa jatketaan. Tilaa on vielä myös majoittujille.

– Vielä mahtuu hotellihuoneisiin pääsiäisen viettoon, niin lapsiperheet kuin ryhmät. Pääsiäisenä talvi on komeimmillaan ja matkaajat haluavat olla paljon ulkosalla ja sitä varten kelkkareitit ovatkin tosi hyvässä kunnossa, vahvistaa Pia tulevaa huhtikuista sesonkia.

Norjalaiset piipahtavat Karigasniemessä usein päiväseltään, viipyvät pari kolme tuntia ja kelkkailevat illan tullen takaisin rajan toiselle puolelle.

– Kiireisin päivä on aina ollut lankalauantai, ja henkilökuntaa pitää silloin olla aika paljon, tietää Pia, joka selvästi jo valmistautuu ottamaan uusia tulijoita vastaan, etenkin uuteen Guossi ravintolaan.

Karasjoen pääsiäisfestivaalit 7-14.4. tuovat oman lisänsä myös Kalastajan Majatalon asiakaskuntaan.

Toim.huom. Kuvat: Tarmo Lehtosalo, ei Miia Kärnä

Lue Lappilainen lehti kokonaisuudessaan maksutta täältä