Kuntakeskus, jonka ohitit jo

Tiedätkö, miksi Kolari päätyi kuvauspaikaksi Napapiirin Sankarit -elokuvaan? Täällä on paitsi hieno Ylläs, myös tarpeeksi ankean näköinen kirkonkylä elokuvan työttömien sankareiden asuinpaikaksi.

Ankealta kylämme keskus näyttääkin suurimman osan vuodesta. Liiketilat tyhjenevät kilpaa, ja kulkijoita saa räntäsateessa etsiä suurennuslasilla. Ei ole Kulttuurimatkailijan Lappi -kirjan kirjoittaja Hanna Apajalahden vika, että hän on ohittanut Kolarin jonain sellaisena päivänä, jolloin mikään ei ole vetänyt raitilla kulkijaa puoleensa.

Ankeudessakin on puolensa, kuten Napapiirin Sankarit -elokuvatrilogia osoittaa. Tasakatot ja sodanjälkeinen infrastruktuuri voi olla elokuvaohjaajan silmiin kiinnostavaa. Erityisen kiinnostavaa se on, jos ensivaikutelma pettää, ja alta alkaa kuoriutua kaikenlaista hienoa ja ainutlaatuista, vieläpä helposti lähestyttävää.

Nuorempana harrastin sohvasurffaamista maailmalla ja vastapalvelukseksi tarjosin patjaa kolarilaisyksiöni lattialla tänne eksyneille liftareille. Heitähän riitti, eikä haitannut, ettei supermarketteja ja teattereita ollut kulmilla. Riitti kesäinen yöaurinko ja hauskat pienet piirit, hienot ja välittömät paikalliset ihmiset.

Ajattelin, että tämän kolumnin kuvitukseksi kävisi potretti tuossa ankeassa mielimaisemassani, Kolarin kirkonkylän raitilla. Valitettavasti maisema on heinäkuisena torstaipäivänä lakannut olemasta olemassa sellaisena kuin se on päässäni.

Kylä kukoistaa, ja kukkaset ottavat vastaan valtatieltä lähtien. Mahtipontinen banderolli kertoo, että heinäkuun alussa meillä oli tapahtuma, joka oikeasti keräsi kolarilaiset yhteen. Paljon väkeä saapui kylään ympäri Suomen.

Kolarin historiasta kertova teatteripläjäys veti viisisataa henkeä lukion pihalle. Jokamiesluokan SM-ajot Juvakaisen moottoriradalla nelisen tuhatta. Ja ne, jotka eivät kummastakaan välittäneet, käväisivät kylillä ilmoittautumassa lohikisaan, joka sekin keräsi ennätykselliset 134 osanottajaa.

Meillä Kolarissa on ja tapahtuu, mutta emme vain ole olleet parhaita kertomaan maailmalle siitä kaikesta.

Ehkäpä seuraavan tietokirjailijan pistäytyessä uusi puisto Napapiirin Sankarit -hahmoineen on valmiina houkuttelemaan kävijöitä. Ehkäpä meillä on nykyisten lisäksi vielä pari uutta ja hienoa tapahtumaa, jotka näkyvät kylällä ohikulkijoillekin.

Ja ne, jotka haluavat nähdä lisää: elokuussa Ylläksellä Napapiirin Sankarit 3 -ensi-ilta esitetään 11. ja 12. päivä Ihmisten ringissä, Kolarin kirkonkylällä uuden puiston avajaiset sekä Venetsialaiset ja uusintaesitys Kylien Kolari -näytelmästä esitetään 25.8.

Milla Salo

Kesätoimittaja, Kolarin kunta