Luonnon antimista retkievästä

Jakosuo, Minna.2017. Parempaa retkiruokaa. Gummerus.

Erämaan tuulista innostuksensa saanut kirja esittelee neljän eri vuodenajan reseptejä. Keväällä innostavat nokkonen ja voikukka, kesällä sienet ja kantarelli, syksyllä piirakat ja talvella keitot. Reseptejä kirjassa kuvineen on tarjolla 50, mukana on myös muonaa härkiksestä.

Ruoka valmistuu aktiivisella retkeilijällä usein trangiassa ja herkut syödään kupilkasta. Ison osan voi valmistaa etukäteen kotosalla, kunhan pakkaa ne mukaan kivoissa astioissa ja pusseissa. Anna eväitten maustua vapaasti yön yli jääkaapissa, kuten herkulliset täytetyt retkieväsleivät. Ainekset maittavaan ulkomuonaan saa kuivattamalla, pakastamalla ja säilömällä tekotarpeita pitkin vuotta. Kirjan kuvat auttavat lajeja tunnistamattomiakin näkemään, millaisia ne pikkuruiset voikukan nuput ovat, kun niitä piilotellaan trangiapannulla tulilla valmistuvaan pitsaan.

Jyväskylässä asuva eräopas pitää myös blogia, josta reseptikirjan tekokin sai alkunsa.

Jakosuo, Minna.2017. Parempaa retkiruokaa. Gummerus.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä