Italia ja romantiikka kuuluvat yhteen

Rovaniemeläinen Kati Kanto kuvaa uudessa omakustanteessaan kahden vuosisadan taitelijan elämää. Tekstissä lomittuvat yhteen 1800-luvulla elänyt suomalaistaiteilija Elin Danielson-Gambogi ja 2000-luvun fiktiivinen hahmo, kuvataiteen opettaja Aura Sammal.

Naisten elämänpolut kulkevat vuosisatojen vaihtelusta huolimatta hyvin samanlaisina, rakkaus yhdistää taiteilijoita, vaikka elämä tuntuu kulkevan vuoristorataa. Elämä vain tulee ja tekee mitä huvittaa, ja tämä on otettava nöyrästi vastaan.

Kirjassa vuorottelevat naisten tarinoissa fakta ja fiktio, mukana on myös ripaus Kannon omia kokemuksia. Päähenkilöitä yhdistävät rakkaus, luonto, värit, oman tien intohimoinen etsintä, pettymykset ja taiteilijan työn epävarmuus.

– Haluan teoksessani nostaa esiin sekä opettajan että taiteilijan asemaa Suomessa: ongelmat ovat edelleen olemassa, vaikka naisten elämän välissä on noin 200 vuotta. Yksi teoksen peruskysymyksistä on se, kuinka pitkälle ihmisen tulee sietää toisen ihmisen alistavaa käytöstä.

Kannon aiemmat teokset: Ruusuja lumessa, Lumikettu, Maitokahvimaa 2015, Ginestrellehillamekko 2016.

Kanto, Kati 2017. Suomalais-italialainen rapsodia.

kuva: Kari Vengasaho.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä