Uusia tuulia metsästä

Kaisa Post puheenjohtaja Napapiirin metsänomistajat ry

Metsän näkeminen puilta voi olla haastavaa. Kun tuoreena metsänomistajana vietin edelliskesän raivaussahaa heilutellen, motivaationani oli mielikuva perinteisestä komeasta tukkipuumetsästä, jonka tuotosta pääsen ehkä nauttimaan joskus eläkkeelle jäätyäni. Vaikka metsässä ajatus kirkastui ja mieli puhdistui, niin jälkikäteen olen havahtunut siihen, että käsitykseni metsänkäytön mahdollisuuksista taisikin olla varsin rajoittunut.

Hiljattain nimittäin uutisoitiin, että T-paita voidaan puuvillan tai keinokuitumateriaalien sijasta valmistaa puukuitulangasta. Puukuitu korvaa uutisen mukaan myös styroksin pakkausmateriaalina. Lisäksi mainittiin, että alumiinisten ja muovitettujen kertakäyttövuokien tilalla voidaan käyttää puupohjaisia vuokia ja kuusen sahanpurusta voidaan valmistaa terveysvaikutteisia elintarvikkeita.

Muotoilun ammattilaiset puolestaan uskovat, että uusilla teknologioilla valmistetut selluloosakuidut saattavat mullistaa muotiteollisuuden – uusia innovaatioita on esitelty muun muassa Helsinki Design -viikolla ja Habitare-messuilla. Myös luonnontuotteet ovat esillä metsänomistajan lisätulojen lähteenä. Esimerkiksi pakurilla, mahlalla, kuusenkerkillä ja koivunlehdillä on kuulemma kysyntää jopa Suomen rajojen ulkopuolella.

Metsiä ja puuta on toki osattu Suomessa hyödyntää kautta aikojen kekseliäillä tavoilla. Leipään on lisätty pettua, jalkineina on käytetty tuohivirsuja ja rintamamieskotien hirsikerrat on eristetty sammalilla. Mutta miten metsänomistajien tulisi suhtautua erilaisiin uusiin innovaatioihin? Tulisiko ne nähdä mahdollisuutena vai uhkana? Perinteinen metsätalous ei välttämättä enää innosta tulevia sukupolvia – toisivatko metsänkäytön uudet muodot ehkä sen tarpeellisen sysäyksen, joka saisi yhä lisääntyvän kaupunkilaismetsänomistajien joukon pitämään parempaa huolta metsäomaisuudestaan?

Monenlaisia kysymyksiä riittää varmasti esitettäväksi muillakin metsänomistajilla. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse jäädä miettimään asiaa yksin: Napapiirin metsänomistajat ry järjestää ensi viikolla paneeli- ja keskustelutilaisuuden, jossa esitellään Uusia tuotteita metsästä -hanketta ja pohditaan metsänomistamisen tulevaisuutta yhdessä eri näkökulmia edustavien panelistien kanssa. Tervetuloa tiistaina 24.10.2017 kello 17 Tiedekeskus Pilkkeeseen kuulemaan, millaiset tuulet metsästä oikein puhaltavat!

Kaisa Post
puheenjohtaja
Napapiirin metsänomistajat ry

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä