Pienten taloustekojen suuret vaikutukset

Jonna Jakkila Puheenjohtaja 2017 Rovaniemen Nuorkauppakamari ry

Oman talouden hallintaa ei tunnuta opetettavan koulussa, eikä mielestäni riittävästi myöskään kotikasvatuksessa. Harmittavan vähälle huomiolle taloustaidoissa jää pienten asioiden suuri vaikutus lopputulokseen. Vaurastumisessa ensimmäinen askel on luonnollisesti saada ylijäämäinen talous, jotta on rahaa, jota sijoittaa. Summien ei tarvitse olla suuria, tärkeintä on aloittaa tänään ja antaa ajan olla puolellasi. Korkoa korolle efekti on kiehtova ja siihen perehtyessä tietää ajan olevan sijoittajan paras ystävä.

Nautitko sinäkin päivittäin työpäivän lomassa herkullisen lounaan? Monet meistä valitsevat käydä lounaalla erilaisissa lounasravintoloissa, joissa lounaan hinta on esimerkiksi 11,00 euroa. Tästä viikkotasolla syntyy 55,00 euron kulu, joka on kuukaudessa 220,00 euroa. Jos vaihtoehtoisesti tekee kotona eväät, jonka hinnaksi tulee päivää kohden 5,00 euroa, kuukaudessa työpäivän lounaissa säästää huomattavat 120,00 euroa. Mikäli tuon säästämäsi 120,00 euroa sijoitat kuukausittain 4% tuottavaan sijoituskohteeseen, on sinulla 35 vuoden päästä rahaa koossa 109 647,71 €. Se on aika hyvin vaihtamalla arkista lounasta! Sijoittaessasi 120,00 euroa kuussa tulet sijoittaneeksi yhteensä 50 400,00 € 35 vuoden aikana, jolloin vuosien varrella pääoma kasvaa korkoa 59 247,71 €. Jos säästät jo lounaskuluista, niin missä muussa arkisessa asiassa voisi säästää? Omalla listallani on ainakin: talouspaperi, juusto sekä maito. Kun olen lopettanut kyseisten tuotteiden ostamisen kotitalouteeni, olen säästänyt vuositasolla noin 300 euroa! Omassa tilanteessani pystyn elämään ilman autoa ja pyöräily käy hyötyliikunnasta sekä kulkuvälineestä – kesät talvet.

Haluan kannustaa jokaista tekemään hieman ajatusleikkejä oman taloutensa luvuilla. Omat unelmat saattavat olla aivan saavutettavissa, mikäli sinulla on itsellesi sopiva sijoitussuunnitelma ja kurinalaisuutta noudattaa säännönmukaista piensijoittamista. Vältä etsimästä sijoittamisessa pikavoittoja, sillä liian hyvältä kuulostavat asiat harvoin ovat totta. Lähde ajatuksesta ja mikäli sen toteuttaminen lopulta kiinnostaa apua on varmasti saatavilla kirjoista, blogeista sekä erilaisista keskusteluryhmistä. Niin, ja älä missään tapauksessa unohda opettaa oppimiasi taloustaitoja myös nuoremmalle ikäpolvelle.

Jonna Jakkila
Puheenjohtaja 2017
Rovaniemen Nuorkauppakamari ry

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä