Sodankylän Sonja arktiseen seikkailuun

Sodankylän Sonja matkaa huhtikuussa koiravaljakkokisaan Norjaan. Kuva: Sonja Leppänen

Suomalaista sisua kansainvälisessä seikkailussa huhtikuussa Norjassa edustaa Sodankylästä kotoisin oleva 24-vuotias Sonja Leppänen. Hänet valittiin mukaan Fjällräven Polar koiravaljakkohaasteeseen. Yli kolmensadan kilometrin mittainen koiravaljakkoretki lähtee liikkeelle Norjan pohjoisilta erämailta.

Kisan osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka päättyi 14. joulukuuta Sonjan ”Sonen” osalta onnekkaasti: ääniä kertyi yli 25 000!

– En vieläkään ole ihan tajunnut, että voitin, on se niin hienoa! Jännittää jo. Kun äänestysaika sitten viimein päättyi, oli pakko pitää muutaman päivän tauko sosiaalisesta mediasta. Lentelin sopivasti takaisin Suomen kamaralle silloin toiseksi viimeisenä äänestyspäivänä, selvittää Sonja, joka vietti syksyn Vietnamissa.

Toimintavuosi aluillaan

Sonjan seikkailu alkaa itse asiassa jo tammikuussa Norjan Lillehammerissa, jossa hän aloittaa opiskelijavaihdon. Sieltä Sonja siirtyy kisaamaan koiravaljakkokisassa sarjassa Nordic East. Sonja keräsi hetkessä sometempauksellaan ja upealla esittelyvideolla 25 000 ääntä, kun monet muut saivat alle tuhansia ääniä.

– Oli myös aika lailla jengiä, jotka saivat ympäri maailmaa enemmän ääniä kuin mie.

Vauhtia Vietnamista

Sonja valmistuu Helsingistä puolentoista vuoden päästä kulttuurituottajaksi. Syksy vierähti vapaaehtoistöissä ja työharjoittelussa Pohjois-Vietnamissa, Vinhin kaupungissa. Tuolloin vastaan tuli trooppisia hirmumyrskyjä, loputtoman tuntoisia englanninkielen tunteja, satoja litroja kuuluisaa Pho-keittoa.

– Kaikista kirkkaimmin mielessäni loistavassa haavekuvassa näen itseni kaukana erämaassa asustelemassa. Pakkanen puree poskipäitä, sisällä kodassa nuotio hehkuu punaisena, lämpimänä – vierellä on ikioma koira­lauma. Nautin ihmisten seurasta ja sosiaalisista kontakteista sen verran, etten ehkä lopunelämääni pystyisi tuulentupaa eristyksissä asuttamaan. Mutta muutaman vuoden, jos tunturipuronvarressa pilkkeineen viettelisi!

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä
Lukeminen ei maksa mitään, eikä tarvitse kirjautua mihinkään.
Kännykällä lukijoita suosittelen lataamaan ISSUU apin, jonka kautta lukeminen sujuu näppärästi.