Kreikkalainen Georgios on suomennetun Yrjön ja Jyrkin alkuperä, ja tarkoittaa maanviljelijää. Jyrkiksi nimi muuntautui Itä-Suomessa, jossa Georgios-nimestä oli käytössä venäläiset muunnelmat Georgi, Jegor ja Juri. Suomessa Jyrki oli suosittu nimi varsinkin 1960-luvulla ja nyt heitä on yli 11 000.
Kolarissa asuva Vaattovaaran Jyrki syntyi v. 1968 ja sai nimeensä isänsä sukunimen ja molempien yhteisesti valitseman etunimen.
– Oli kuuleman mukaan juuri mulle sopiva nimivalinta, ja niin olen ittekki tykänny, selvittää Kolarin väelle monesta mukavasta hommasta tuttu mies.
Sieppijärven maisemissa asuva Jyrki vietti lapsuutensa Äkäsjokisuulla. Siellä leikkikaverina oli ainakin Teräsniskan kaima ja yläasteella yks täyskaimakin, tuo Keminmaan klapineuvos.
– Olihan niitä toki muutamia muitaki Jyrkiä. Meät kaikki Jyrkit kuiten ylheensä tunnethiin Juicen ”Jyrki boy, sitten sä rupesit rokkaamaan…” biisistä.
Äkäsjokisuulta Jyrkin tie vei ensiluokkien jälkeen Venettiin.
– Sieltä Kolahriin ja peruskoulun loputtua Rovaniemelle. Nykysin asustelen Sieppijärven Ylisessä vaarassa, ja Pasmajärvellä. Nytten touhuilen täällä kotiperillä Kolarin kunnan hallinnoimassa Leader- hankkeessa kulttuurimatkailun kehittämisen parissa projektipäällikkönä.
Miten yleensä vietät nimipäivääsi?
– Täytyy kyllä sanoa, etten ihmeemmin viettele. Tulen kyllä kivalle tuulelle, kun kaverit on hoksannu päivän ja sanovat, että “Grattis…Jyrki boy!“.
Jyrki löytyy keväisin pilkiltä aina kun mahdollista.
– Ja kiertelen Ylläksen ja Aakenuksen välisessä maastossa sivakoila. Eli semmosta semielämää pyrin viettehleen maholisimman paljon. Lukijoille ja kaikille muillekin toivon täältä Kolarista oikein kauhniita kevätkelejä ympäri Lappia, sekä kevhäisiä luontokokemuksia yksin taikka yhessä. Ja jos että ole vielä muuale aikohneet loman aikana, niin tervetuloa kaikille patikoihmaan, pyöräihleen tai vaikkapa kalastahmaan tänne Kolahriin.
Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto
Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä