Lapissa vappua juhlitaan lumen keskellä

Levin vappu on ohjelmaltaan laajin Lapin vapun ajan karkeloista. Menoa piisaa, mutta myös rauhan hetkiä tuntureiden syleilyssä. Kuva: levi.fi

Vapun vietto pohjoisten tunturien kupeessa on omanlaisensa tapa kevään juhlinnalle. Tarjolla on jos jonkinlaista riehakasta huvitusta, piknikiä, rinnemenoa, mutta myös levollisempaa taika-aikaa rauhan tyyssijoissa.

Levillä juhlitaan karkeloissa, Saariselällä kisataan pulkkamäessä, Pyhällä vietetään vapaalaskijoiden tapaamista. Kilpisjärvellä ihastellaan tunturilakeuksia, Pallaksella pakataan herkut tunturipiknikille ja Ylläksellä vietetään laskutapahtumaa. Rovaniemellä vapun aikaan on tarjolla useampia konsertteja.

Vapun juhlinta alkaa monin paikoin jo 27.4. perjantaina ja jatkuu tiistaihin 1.5. asti.

Levillä karkeloidaan monta päivää

Perjantaina vappu pääsee käyntiin Levillä, kun Iskuporakone päräyttää Tuikussa vapun alkaneeksi. Juhlahumua piisaa myös Vinkkarissa ja iltasella Hulluporo Areenalla, jossa on koolla Club Reindeer.

Lauantaina suunnistellaan 2-6 hengen joukkueissa tunturissa ja otetaan kuva viidessä eri rastipaikassa.  Löytyy myös allasbileet ja E-Roticin keikka. Sunnuntain iltapäivä kuluu Lammaskurun Vappupicnicillä.  Vuosien saatossa on Lammaskurussa nähty jopa telttasauna, valtaisia herkkupöytiä ja 25m lumipöytä.

Ulkoilukivaa on myös leikkimielinen Pitkäjuoksu, Vappu-Oskarien jaon jälkeinen Vappukulkue, joka starttaa Levin Torilta kello 14.30. Illan vappubileet hoitaa kokoon HulluPoro Areenalla keikkaileva Rednex.

Vappupäivänä 1.5. lataudutaan brunsseille ja Etelärinteellä on ohjelmaa lapsille ja lapsiperheille.

Ylläksen Mayhem on tarkoitettu niille, joilla on lumilauta, sukset, moottorikelkka tai Stiga. Näillä menopeleillä pääsee osallistumaan koko perheen laskutapahtumaan Ylläksellä. Luvassa on Snowmobile & Motox Hill Climb sekä Snowcross kilpailuja.

Saariselällä kisataan pulkkamäessä 29.4.

Saariselällä kisataan pulkkamäen herruudesta jo vapun alla sunnuntaina. Kuva: Jaana Severidt

Sunnuntain Pulkka MM-kisoissa pääsee laskemaan Kaunispäältä pitkää mäkeä alas. Sarjoja on lapsille, naisille, miehille ja joukkueille. Suomen pisin pulkkamäki alkaa Kaunispään tunturin huipulta. Pituutta laskulle kertyy huimat 1,2 km. Aattona maanantaina on vuorossa urheilullinen FatBike Enduro ja VesiallasSessarit. Vappupäivänä 1.5. päästään paripujottelun viettoon ja lasten vappuriehaa juhlimaan.

Pyhällä Free`kend

Pyhätunturi kokoaa yhteen vapaalaskijat kauden päätösjuhlintaan.
Lauantain perinteisissä Pohjoisrinteiden vappukarkeloissa PyhäWurstin pihassa laskualtaan vesi on kylmää ja paljun vesi kuumaa. Sunnuntaina kisataan tyylistä joukkueittain vappuradalla. Maanantaina luvassa on vappulasku retrohengessä ja Huttu-ukko-patsaan pipotus Tajukankaalla. Tsokan terassi on vappuaattona täynnä kepeää kevättunnelmaa, kun ”lappilaisen räpin ylityömies” Talonpoika Lalli saapuu tunturiin maksuttomalle ulkoilmakeikalle. Jos vain lumitilanne sallii, suunnataan viikonloppuna Free´kend-lähettiläiden johdolla offareille ja takamaastoon.

Vappuaattoillan meiningistä Hotelli Pyhätunturissa vastaa Lyömättömät.

Rovaniemellä konsertteja ja tapahtumia

27.-28.4. on Korundissa Taiteiden torilla myytävänä taidetta. 28.4. siellä lauletaan rakkauden ja rauhan lauluja Seitakuoron esityksessä ja 30.4. vuorossa on Lapin musiikkiopiston Vappukonsertti ja 1.5. Vappupäivänä Lapin Kamariorkesterin Vappukonsertti.

Vappuaattona Musabaari nauraa ja soi Lappia-talon kellariteatterissa. Baarin bändissä musisoivat Minna Siitonen, Jukka Nurmela, Hannu Mikkola, Timo Rehtonen ja Sami Enbuska. Lavalla nähdään melkein kaikki teatterin näyttelijät, ohjaaja Eljas Liinamaa sekä tanssivia ja laulavia yllätysvierailijoita. Luvassa on hupaisaa menoa, sketsejä, työväenlauluja, tanssittavaa musiikkia ja kenties jopa yhteislaulua. Soittolista on vappuhenkinen, siitä löytyvät esimerkiksi Laulu siirtotyöläisestä, Oppimisen ylistys ja Euroviisuklassikko Bye Bye Baby.

Vappupäivänä Rovaniemellä on liikkeellä koko perhe, kun vietetään RolloVappua Angry Birds -puistossa. Karnevaali- ja piknik-tunnelmaa on luvassa ilmaisessa ja päihteettömässä tapahtumassa, jossa liikutaan, pidetään ilmapalloja, herkutellaan ja otetaan kevät vastaan.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä