Vain2kalaa Kilpisjärvellä 5.-6.5.

Tuula ja Kari Laituri hiovat taktiikoita Petri Särkelän kanssa. Näissä kisoissa tosin saalis ei ole pääasia vaan hauskanpito keväisessä tunturilapissa. Muissa kuvissa myös Birgit ja Marko Jaako näyttävät mallia miten nautitaan, kun aurinko oikein hellii ja kisatunnelma on parhaimmillaan. Kuvat: Anu Valkonen

Kilpisjärven odotettu kevätkauden juhla on ehdottomasti Vain2kalaa -pilkkitapahtuma. Pilkkiminen on tosin vain yksi, joskin tärkeä osa, juhlavaa ja rentoa lappilaista viikonloppua. Lapin huipulle pakkautuu väkeä silloin vähän joka puolelta, ja kaikilta puolin rajoja. Tulee norjalaisia, ruotsalaisia ja suomalaisia ja vielä joku kauempaakin paikalle. Rajat ylittyvät myös kaiken kokeneiden pilkkijöiden ja ensikertalaisten osalta, sillä väkeä pakkaa paikalle tulemaan huolimatta siitä, millainen kokemus kalastamisesta on takana.

Ristuksen komeita suomalaismiehen roppia Kilpisjärven raitilla, takana uljas Saana.

 Miten oikein selviätte ison porukan vastaanottamisessa, Samuli Anttila?

– No takana on 30 vuoden kokemus suurella osalla porukkaa ja mukana useampi kymmenen talkoolaista. Näillä mennään, selvittää Anttila tulevaa koitosta.

Anna mie kairaan

on virallinen kisabiisi, joka on soinut spotifyssä jo huhtikuun alusta, Talonpoika Lallin tekemä. Se lisännee hulppean tunnelman luomista jo hyvissä ajoin, kun Kilpisjärvelle matkantekoa suunnitellaan, oiva matkabiisi. Lauantaina on myös Talonpoika Lallin keikka, ja silloin kisabiisin kuulee vihdoin livenäkin.

Särkelän Pete näyttää kairaamisen mallia.

– Ja oma kisaolut on tullut myyntiin, Tornion panimon tekemä ja nimenä tietty Vain2kalaa Kilpisjärvi. Etikettikin on vähän omaperäinen.

Yhteinen hauskanpito on turvallista

Hellepäivän osuessa voi riisua paidan pois ja hymyillä kilpaa auringon kanssa kuten Marko Jaako.

Turvallisuus on tapahtumassa huomioitu monin tavoin. Toisiinsa liki pakkautuvat matkalaiset ohjeistetaan pitämään turvavälit matkailuautojen ja henkilöautojen parkkeerausalueella. Neljän metrin turvaväli estää sen, ettei mahdollinen tulipalo leviä vaunusta tai teltasta toiseen ja tätä määräystä tulee noudattaa myös muilla, kuin varsinaisilla leirintäalueilla. Lyhin etäisyys lisälaitteiden kanssa on 1,8 metriä. Jos auto on parkkeerattu jonkin kiinteistön lähelle, väliä tulee olla vähintään 8 metriä.

Anttila koputtaa puuta, sillä pilkkikisoissa ei ole havereita tullut.

– Kaikki väki on niin hyvällä tuulella pitämässä hauskaa, että se on varmaan auttanut. Yritämmä tehä turvallisuutta vähä yliki, ettei vain satu mittään.

Birgit lähettää lentosuukon kera terveisiä, että tänne kannattaa ajaa vähän pidemmältäkin, hän itse tuli Rovaniemeltä.

Auto tien varrelle

Pilkkijät ja vierailijat ohjataan jättämään autonsa järven puoleiseen reunaan, keula etelään päin.

– Vääräle puolele pysäköiyt autot met aatelthiin nostaa umpisheen, ohjastetaan tapahtuman nettisivuilla.

Varsinainen pilkkialue on merkitty, ja sinne siirrytään hotellin rannasta vähän ennen kuin kisa alkaa.

Palkinnoille kisojen päätteeksi

Sunnuntain iltapäivällä on vuorossa palkintojen jako kaupan pihalla. Niitä tulevat saamaan pilkkijät, joilla on saaliina alamitan ylittäviä kaloja. Loput sijoitukset arvotaan.

– Keskimäärin kaloila on saatu pari palkintoa per päivä. Ylimääränen sijoitusten arvonta on heti palkintojenjaon jälkheen.

Aika moni voi samaistua Kilpisjärven kisoissa Anun paidan tekstiin: ”En oo koskaan saanut, mutta kalalla oon kyllä käyny!” Kalasaalista tärkempää näissä kisoissa onkin yhteinen lystin pito lappilaiseen tyyliin.

Traktorimönkijä peräkärryllä, moottorikelkka Lynx peräkärryllä, Applen Macbook Pro kannettava tietokone ja parikymmentä pienempää palkintoa lauantaina. Sunnuntaille toinen mokoma kunnon isoja palkintoja, kuten moottorikelkka peräkärryllä, traktorimönkijä ja moottoripyörä.

– Palkinnot ovat peräkärryssä valmiina, että voittajan on helpompi kuskata kelkka kotia.

Oopperateltassa kulttuuri raikaa

– Kulttuurista molhaan huolehittu. Kisojen virallinen oopperateltta on kaupan eteläpääyssä. Sen tet löyättä mölinän perusteela. Sielä saapi laulaa kovvaa ja korkealta, yksin ja yhessä, nuotilheen ja nuotin vierestä. Tämä Kairabaari on kaupan eteläpäätyssä.

Järjestelijät osaavat olla varmoja siitä, että Kilpisjärvellä on tapahtuman aikaan hyvä sää. Luvassa on lempeää, kuivaa ja yläpilvistä auringonpaisteista säätä. Jos ei satu ihan sellainen keli kuitenkaan tulemaan, niin kuitenkin jonkinlainen sää on tulossa.

– Satheen ja pilvettömän mahollisuuet on kovin epätoennäkösiä, mutta sen me luppaama, että jonkullainen sää meilä kuitekki on. Ja yölä on pakkasta.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä