Neljän tuulen tien varrella

Jari Virtanen ja vastaanoton apulaispäälliköt Lyyli ja Linda nauttivat olostaan Santa's Chalets Rakassa Kilpisjärvellä. Kuva: Kirsi Karhu.

Aurinko paistaa Kilpisjärvellä valkoiseksi maalattujen huoneistojen ikkunoihin. Läheltä kuuluu haukuntaa ja pienet hännät viuhtovat ilmassa. Lyyli ja Linda toivottavat kaikki Santa’s Chalets Rakan asiakkaat tervetulleeksi. Jack Russelit ovat kuulemma todelliset vastaanoton päälliköt.

Jari Virtasen Kilpisjärvi

Näiden koirapäälliköiden lisäksi palvelee asiakkaita paikan isäntä Jari Virtanen. Pitkän päivärupeaman eri matkailukohteissa tehnyt Jari tuli 90-luvun alussa ensimmäisen kerran käsivarren Lappiin ja heti Kilpinen vei sydämen.

– Se on varmaan kirjoitettu tähtiin, että tuhkani sirotellaan lopulta Saanalle, sanoo Jari.

Parasta Kilpisjärvellä Jarin mielestä on luonnon ainutkertainen moninaisuus. Kaikki polut ovat lähellä ja maisemaltaan rikas tunturiluonto heti saavutettavissa.  Kaksisataa metriä toiseen suuntaan, niin olet tunturissa ja toiseen suuntaan, niin löydät Kilpishallin. Sadan asukkaan kylässä on K-Supermarket, joka on jo itsessään nähtävyys. Kukkuroillaan oleva lihatiski, josta saa vastajauhettua jauhelihaa ja grillissä paistuvat herkut.

Kolme ehdotonta kohdetta

– Kolme asiaa, jotka täällä ainakin pitää nähdä ovat Tsahkaljärvi, joka sijaitsee 2,5 kilometriä Santa’s Chalets Rakasta, ja tämä kohde sopii kaikille. Helppokulkuiset polut kulkevat joen vartta myötäillen ylänköä. Saanalle odotellaan taas portaita, mutta sinne pääsee hyvin tällä hetkelläkin. Kolmen valtakunnan rajalla voit käydä Malla-laivalla tai tehdä vaativamman patikoinnin. Lisäksi voit patikoida monipuolisesti, pyöräillä, meloa tai kalastaa. Lähellä ovat myös luontokeskus ja porofarmi.

– Olemme täällä 2,5 kuukautta valot päällä koko ajan. Kilpisjärven vuoristokylä sijaitsee yli 500 metriä merenpinnan yläpuolella. Täällä ihan oma ilmasto. Viime kesänä heinäkuun lopulla toivoin jo sadetta, vaikka koko muu Suomi kylpi vesisateessa.

Virtanen tietää, että viime vuonna kylän raitilla näkyi entistä enemmän eri kansalaisuuksia.

– Tähän asti olemme olleet salaisuus ja viimeinen Villi Pohjola. Edelleen olemme tosi Lappia. Tänne kun tulee, on heti rauha.

Jari kiirehtii vastaanottamaan seuraavia Santa’s Chalets Rakan vieraita. Aurinko hellii edelleen Suomen ainoaa vuoristokylää.

Aurinkoinen Santa’s Chalets Rakka Kilpisjärvellä kesäyössä. Kuva: Santa`s Chalets Rakka.

 

Teksti: Kirsi Karhu