Kultaa ja kimallusta Saariselällä 13.–19.7.

Kasavaskausta Savottakahvilan malliin viime kesältä. Kuva: Lapin Loitsu.

Kultaa ja kimallusta etsivän kannattaa heinäkuussa suunnata tiensä Saariselälle, jossa on runsaasti tapahtumia, joissa pääsee kaivautumaan kultamaiden perinteisiin.

13.7. kokoonnutaan Köysivaaran kämpälle Kutturaan, josta lähdetään Ivalojoen Matkailupalveluiden opastamana jokimelontaretkelle Saarnakönkäälle, Kultalaan, Sotajokisuulle ja Ritakosken Kultalaan.

Lauantaina 14.7. Kultaperinne ry järjestää yhteistyössä paikallisten kullankaivajien ja Kultakioskin kullanhuuhdontakilpailut keskellä perinteisiä kultamaita. Kisoissa on useita sarjoja aina lapsista veteraaneille. Osallistumismaksut käytetään Inarin Kultakodin hyväksi ja Pyrkyrien palstan ylläpitoon. Illalla rentoudutaan Savottakahvilassa Kai Lehtisen ja Heikki Rantasen uuden musiikkiteatteriesityksen parissa. Rautaista vaaraa -esityksessä kairan kulkijat seikkailevat tuntureilla Rautavaaran jalanjälkiä etsien.

Laanilassa kultahistoriaa

15.7. tutustutaan kullankaivun historiaan Laanilan Kultareitillä. Matkaan lähdetään klo 11 Kuivakurulta, Erä-Peran valtaukselta, missä päästään kokeilemaan kullanhuuhdontaa vaskoolilla oppaan johdolla. Tämän jälkeen tehdään tutkimuskierros Mäkisen Jaskan pihapiiriin sekä Ivalojoen Kulta Oy:n kaivuprojekteihin 1900-luvun alussa.

Markkinoille ja huiputtamaan

K-Market Saariselän Kuukkelin kesämarkkinat alkavat maanantaina 16.7. Markkinatarjouksia ja arvontaa on luvassa koko viikon ajalle. Tiistaina 17.7. vuorossa on Kiilopään huiputus, jolloin kiivetään Suomen Ladun oppaan johdolla Kiilopään huipulle ja tutustutaan alueen upeaan luontoon ja huikaiseviin maisemiin. Päivän päätteeksi pyörähdetään purossa uimassa ja lämmitellään Kiilopään savusaunassa.

Rokulipäivän viettoon Savottakahvilaan 18.7.

Keskiviikkona 18.7. vietetään perinteiseen tapaan Rokulipäivää Savottakahvilassa. Ohjelmassa on pihamarkkinat, virtavan veden epäviralliset SM-kisat, kaiken kansan kasavaskauskisa sekä illalla Rautaista vaaraa -musiikkiteatteriesitys. Päivän eväänä tietysti Inarijärven muikkuja ja uusia pottuja sekä porosoppaa.

Touhutorstai Tankavaarassa 19.7.

Tankavaaran Kultakylässä vietetään touhutorstaita 19.7. Tuttuun tapaan kultakisoissa on sarjoja joka lähtöön. On parikisaa, metallinetsinsarjaa, eikä lapsia ja nuoriakaan ole unohdettu. Tikanheitossa pääsee kisaamaan iltapäivällä Savottakahvilassa, missä Suomen tikkakerho järjestää neljän tunnin tikkakisan Pekka Niinikosken johdolla. Saariselkä-viikon kruunaa Kai Lehtisen ja Heikki Rantasen yleisömenestys Se vain elämää -musiikkiteatteriesitys Savottakahvilassa vielä samana iltana.

Lisätietoja tapahtumista Saariselkä on POP ry:n Facebook-sivulla. Tapahtumarikasta kesää voi jatkaa heti perään alkavilla Inariviikoilla.

 SAARISELKÄ-VIIKKO 13.–19.7.2018

Jokimelontaretki Ivalojoella pe 13.7. klo 8.30.

Kutturan kultakisat la 14.7. klo 10

Rautaista vaaraa -musiikkiteatteriesitys Savottakahvilassa la 14. ja ke 18.7. klo 19.

Tutustumisretki kullankaivun historiaan Laanilan Kultareitillä su 15.7. klo 11.

Kuukkelin kesämarkkinat ma 16.7. alkaen.

Kiilopää-päivä ti 17.7. klo 11.

Rokulipäivä Savottakahvilassa ke 18.7. klo 10.

Tankavaaran touhutorstai to 19.7. klo 11.

Tikkakisa Savottakahvilassa to 19.7. klo 14.

Se vain elämää -musiikkiteatteriesitys to 19.7. klo 19.

Puuman Jänkhäjuoksu la 18.8.2018.