Mielenkiinto heräsi Lapin valokuvaustyöpajoissa

Saariselän työpajalaiset kokeilivat pimeäkuvausta nuotiolla Eeva Mäkisen opastuksella. Kuva: Kai Komulainen.

Teksti: Mirva Akkanen, Kai Komulainen, Satu Pekkala

Kerro se kuvin -kiertue toi valokuvauksen ja somevaikuttamisen ammattilaiset Eeva Mäkisen ja Harri Tarvaisen talviseen Lappiin. Kemissä, Ylläksellä, Saariselällä, Pyhätunturilla, Sallassa ja Rovaniemellä pidettyihin pajoihin osallistui yhteensä 120 Lapin alueen matkailualan toimijaa.

Matkailuun uutta osaamista

Yrityksiltä nousi kartoituksessa esiin, mitä lisäosaamista he tarvitsevat markkinointiin, viestintään ja somen hallintaan. Tarkoitus oli vahvistaa, että oppia tulee lisää, joka taas lisää työhyvinvointia ja yritysten tuottavuutta.

Yrityksissä toivottiin, että taidot karttuisivat käytännön vinkeistä. Opastusta tarvitaan valokuvaamiseen, asiakkaiden opastamiseen kuvaustilanteissa, tehokkaaseen aihetunnisteiden käyttöön ja hallittuun sosiaalisen median viestintään.

Persoonallisuus on valttia

Työpajoissa käytettiin ja opittiin hallitsemaan paremmin järjestelmäkameran ja omien puhelinkameroiden käyttöä.

– Kysymyksiä ja keskustelua herättivät erityisesti vastuullisuusteemat, kuten suojeltujen kohteiden kuvaaminen ja kuluminen.

Ohjaajat antoivat neuvoja kuvaustilanteiden suunnitteluun ja opastivat tunnistamaan sommittelun ja rajauksen mahdollisuuksia. Samalla saatiin rohkaisua kokeilla sekä olemaan uteliaita ja aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

Mäkisen ja Tarvaisen mukaan on tärkeä ymmärtää, miten asiakkaita inspiroidaan kuvaamiseen, missä ja mihin aikaan päivästä ovat pihapiirin tai ympäristön kuvauksellisimmat paikat. Lisäksi asiakkaita tulisi opastaa jakamaan kuvia yrityksen näkyvyyden lisäämiseksi.

Kokeileminen herätti halun oppia lisää

Työpajat saavat toivottua jatkoa kevään valmennuspäivillä. Työpajat ja valmennukset toteuttaa Lapin koulutuskeskus REDUn Polut pohjoisen kasvuun, Lapin yrityksiä ja työhyvinvointia kehittämässä -hanke (ESR).

Eeva Mäkinen ohjaa osallistujia järjestelmäkameran saloihin Pyhätunturilla kirpeässä pakkassäässä. Kuva: Kai Komulainen.