Tanssia ja performansseja lauantaina 25.1.

Kuva: Rovaniemen taidemuseo/Arto Liiti.

Spirit of ”North” vol. 10 – Sensing Faint Resonances -näyttelyn loppuhuipennuksena esitetään kaikki performanssit lauantaina 25.1. Rovaniemen taidemuseolla klo 15 alkaen.

Kahden lappilaisen tanssitaiteilijan Auri Aholan ja Titta Courtin yhteistyöteoksessa Tykky taiteilijat halusivat häivyttää ihmiskehon ja tykkypuun muoto lähtökohtanaan herättää katsojan mielikuvituksen. Ydinajatus on, että siinä missä ihmiset voivat lohduttaa toisiaan ja tuoda toivoa taiteen keinoin, myös luonto lohduttaa ja tukee ihmistä vaikeina aikoina – vaikka ihminen itse on luontoa tuhoamassa.

– Kukaan ei voi tietää, kuinka kauan Lapissa vielä on lumisia talvia ja tykkypuita. Tavoitteemme on herättää taiteen keinoin vuoropuheluun ja rohkaista katsojaa ja kokijaa haastamaan omaa luontosuhdettaan tai sen puuttumista.

Idea, koreografia ja tanssi on Auri Aholan ja Titta Courtin käsialaa, puvut Riikka Matalan ja valosuunnittelu Jukka Huitilan.

Amanda Billbergin Cat Talkissa kohtaat ihmiskissa Amandan unenomaisessa keskustelussa peloista. Hän kutsuu sinut lukemaan pörröisen pelkokortin kanssaan ja tanssii vastauksena siihen. Tapaat myös hänen kehrävän kissansa Maran, jolla on kyky parantaa piilevimmät pelot. Teoksen äänet on suunnitellut Kenneth Cosimo ja valot Jukka Huitila.

Japanilaisen Tokio Maruyaman performanssi pohtii kehon ja tilan välistä vuorovaikutusta. Tilassa syntyvä performanssi perustuu jokaisen paikan omiin ainutlaatuisiin ominaispiirteisiin. Esityksen ytimessä on japanilainen käsite ma tarkoittaa taukoa, väliaikaa. Se arvostaa tilan, ajan ja kutakin paikkaa koristavien esineiden välisiä suhteita sekä kehoa, joka on yhteydessä niihin kaikkiin.

Performanssit sisältyvät museon pääsylipun hintaan.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto