Anniina Koivurova ja Tuula Vanhatapio Galleria Lovisassa

Anniina Koivurova: yksityiskohta teoksesta Palasia, 2020.

Anniina Koivurovan ja Tuula Vanhatapion Syli-näyttelyn teemaa taustoittavat tekijöiden keskustelut naiseudesta, äitiydestä, ikääntymisestä ja ylisukupolvisesta naisten yhteydestä. Tekijät ovat valinneet teosten materiaaleiksi tekstiiliin ja käsitöihin viittaavat tekotavat, jotka liitetään perinteisesti juuri naiseuteen ja kotiin. Kuukauden taiteilijoita yhdistää heidän taustansa kuvataidekasvattajina ja kollegoina taiteiden tiedekunnassa. Näyttely on esillä Galleria Lovisassa helmikuun ajan.

Koivurovan Palasia-teos koostuu perinteisistä isoäidin neliöistä, joiden langat ovat pitkälti isoäidin, anopin ja siskon käsityöharrastusten ylijäämiä. Lankoihin kietoutuu runsaasti henkilökohtaisia viittauksia jo tehtyihin villapaitoihin, sukkiin ja lastenvaatteisiin aina 1950-luvulta lähtien.

Vanhatapion teokset ovat kolmiulotteisia neula- ja märkähuovutettuja villaveistoksia, joiden lähtökohtana on pohtiva näkökulma naisen elettyyn yli 60-vuotiseen elämään. Pesät-teosta voidaan tarkastella sekä kodin, että naisen fyysisten muutosten kautta. Sukuni Puu -teos puolestaan kartoittaa itselle merkityksellisiä ihmissuhteita.

Työt ovat esillä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tilassa os. Yliopistonkatu 8. Näyttely on auki arkisin kello 7.30–20 ja lauantaisin kello 8–16.