Kymmeniä miljoonia kukkia kotiin — paikalliselta yrittäjältä

Niskan puurtarhalla on kukkien väriloistoa moneen makuun.

Kesäkukkien myynti on hyvässä vauhdissa pohjoisessa. Pieni lumentulo ja alhaiset lämpöasteet eivät ole olleet este hankkia kesän kaunistuksia, kunhan muistaa alkuvaiheessa pitää kukat vielä sisätiloissa, ainakin viileimmän yön ajan.

Kuva: Niskan puutarhan pihamiljöö kruunaa kesäisen päivän. Orvokkeja löytyy niin pihapiiristä kuin kasvihuoneistakin mitä moninaisimmissa amppeli-istutuksissa ja yksittäisinä kasveina.

Siemenestä pistokkaaksi

– Kesäkukat kasvatetaan suomalaisilla puutarhoilla siemenestä tai pistokkaasta lähtien, joten kukkien kotimaisuusaste on hyvin korkea, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Suomessa viljellään kesäkukkia yli 40 miljoonaa kappaletta, joista amppelikukkien osuus on reilut kaksi miljoonaa. Kukkasesongin arvo on yli 70 miljoonaa euroa. Sesonki kestää säästä riippuen Lapissa heinäkuulle asti.

– Odotamme hyvää sesonkia. Toivottavasti tulee lämmin alkukesä, se on aikaisempina vuosina kiihdyttänyt myyntiä hyvin, Jalkanen jatkaa.

Kesä tärkein sesonki

Kesäkukat ovat suomalaisen kukkaviljelyn tärkein sesonki, ja kukkia viljellään liki 400 puutarhalla etelärannikolta Ivaloon asti. Sesongin tuotteet ovat aitoa kotimaista lähituotantoa viljelijältä kuluttajalle.

Kuva: Punaisia, terhakoita, kaunislehtisiä kukkia on hyvä tarjonta.

 

90 prosenttia tuotteista myydään suoraan puutarhoilta. Kaikki kesäkukkien viljelijät ovat perheyrityksiä, useat jo toisessa tai kolmannessa sukupolvessa. Yksi näistä on Niskan puutarha Rovaniemellä.

Niskan puutarhalla kasvihuoneet täynnä

Niskan puutarha on monen vakituisen kävijän ja kukan ostajan kesän alkamisen kohokohta.

Kaupungin kupeessa olevan puutarhan kasvihuoneet ovat täynnä mitä erilaisimpia kukoistavia kukkasia niin amppeleihin kuin pihalle ruukkuihin aseteltavaksi. Siellä tiedetään, että moni haluaa juuri tulla paikan päälle ja itse nähdä ja valita, mitä parvekkeelle ja pihalle laittaa. Netissäkin tilauksen voi tehdä ja sitten vain noutaa haluamansa, mikäli haluaa tehdä pikareissun ja viedä vaikka tulijaiskukkia.

Runsas tarjonta monessa kasvihuoneessa

Paikan päällä kasvihuoneisiin on vapaa pääsy, ja siellä on mistä valita. Löytyy kukkia keltaisia, punaisia ja oransseja sävyjä.

Osa kukista laskeutuu kauniisti alaspäin, toiset kurottavat kohti taivasta, kuten jo kukassa oleva Mustasilmäsusanna.

 

Kuva: Muratteja on hyllyt pullollaan, kuten muuta reunuskukiksi sopivaa vihreää.

 

Pelargoniaa löytyy matalana versiona ruukkuihin, amppeleihin laskeutuvilla kukilla ja köynnösmäisesti kokoavat tornimaiset mallit. Väriskaala on laaja perinteisestä punaisesta heleään pinkkiin ja liki valkoiseen, hennon vaaleanpunaiseen lajikkeeseen.

Puutarhassa on myös syötäväksi tarkoitettuja kasveja, ja innostavan näköisiä paprikoita. Monta uutta kokeilua voi myös aloittaa ja saada neuvoja Lapin kesässä selviytymiseen. Kyltitys on selkeää ja tekstit auttavat löytämään suurin piirtein oikeaa lajia ja väriä. Kasvihuoneiden edessä on tulijoiden turvallisuus huomioitu ja pöydän päälle on asetettu kumihanskoja ja desinfiointiainetta. Viesti on myös, että kukat ja kasvit eivät levitä virusta eikä muita tauteja, ja ovat näin omaan kotiin ja vieraille vietäväksi sopivia. Myös etäisyyden pitämisestä toisiin asiakkaisiin pidetään huolta ja tätä varten on opasteita.

Yli 50-vuotiaat innokkaimpia

Kauppapuutarhaliiton tilaaman tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista aikoo hankkia kevätkukkia saman verran tai enemmän kuin viime vuonna. Innokkaimpia kukkien ostajia ovat yli 50-vuotiaat naiset, jotka asuvat alle 50 000 hengen kaupungeissa tai maaseudulla. Tiedot ostoaikomuksista perustuvat IRO­Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimukseen, joka tehtiin 7.–14. huhtikuuta 2020. Tutkimuksen aikaan koronavirus vaikutti jo merkittävästi yhteiskunnan toimintaan.

 

Kuvat ja teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto