Teresa Rosenius työskenteli 1960-luvulla MTV:n kuuluttajana. Hän teki myös single-levyn, jonka laulusta Mulla menolippu on tuli yksi tuon ajan suosikki-iskelmistä.
Rovaniemeläisen Teresa Anttosen äiti piti viehättävästä kuuluttajasta niin paljon, että halusi nimetä tyttärensä Tuija Teresaksi, jonka toisesta nimestä tuli kutsumanimi.
Harvinaisesta nimestä tulee edelleen monen mieleen maailmankuulu hyväntekijä, Nobelin rauhanpalkinnon työstään saanut Äiti Teresa. Suomalainen koulutyttö sai kuulla tunnetusta kaimastaan liian kanssa etenkin uskontotunneilla.
– Se tuntui kiusaamiselta silloin, vaikka nimestä olisi voinut olla ylpeäkin, Teresa Anttonen sanoo.
Hän ehti jo suunnitella, että ala-asteelta yläasteelle siirtyessä voisi samalla muuttua Tuijaksi.
– Mutta eihän sitä kukaan oppinut niin sanomaan!
Nykyään hän on hyvin tyytyväinen nimeensä, jonka kantajia ei ainakaan Suomessa usein tapaa. Ilmeisesti kreikkalaisperäinen nimi on käytössä monissa maissa hiukan eri muodoissa kuten Terese, Theresa ja Tereza. Britannian pääministeri Theresa May lienee heistä tällä hetkellä ajankohtaisin ja vaikuttavin.
– Kaimoja en ole juuri tavannut. Yhtenä kesänä seurakunnan kesätyöntekijänä oli Teresa. Muistan, että kouluaikana joku tuli kertomaan, että heidän koiransa on Teresa.
Lempinimistä käytetyin on Telle, joka taitaa useammin viitata Tellervoon.
– Ystävä keksi Tellen kouluaikana ja sitä käytetään vieläkin. Tertuksikin on joskus sanottu, ja äiti sanoi Terruksi, kun olin ihan pieni.
Seurakunnan henkilöstöhallinnossa työskentelevä Teresa saa työpaikalla joskus kuulla Pyhästä Teresasta, mutta enää viittaus kuuluisaan kaimaan ei häntä harmita.
Omien lasten nimien kohdalla Teresa on noudattanut äidin esimerkkiä niin että kutsumanimenä on toinen nimi.
Teksti ja kuva: Riitta Tolonen
Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä