Muoniossa mitattiin maailman puhtain ilma

Muoniossa hengitetään maailman puhtainta ilmaa.

Kyllä kelpaa pohjoisessa asua ja elää. Paikalliset tietävät ja täällä vierailevat tuntevat, että ilma on raikkaampaa kuin etelässä, kotosalla. Ei tarvitse hengitellä tehtaiden piippujen ja autojen pakokaasujen sakeaa ilmaa.

Nyt myös Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi tiedon, että Suomi kokonaisuudessaan on yksi maailman kolmesta maasta, joissa ilmanlaatu on hyvä. Suomen Lapissa sijaitsee myös kunta, joka on yksi maailman puhtaimmista asuinalueista.

Pohjoisessa vähän pienhiukkasia

WHO on koonnut tietoa pienhiukkasista 3000 paikkakunnalla sadassa eri maassa vuosina 2008–2014. Raja on 10 µg/m, ja tähän kastiin pääsevät myös Ruotsi, Islanti ja Viro. Näiden Euroopan maiden maailman maista myös Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti ovat yhtä korkealla tasolla.

Lähi-ja Kaukoidässä sekä Afrikassa huono ilmanlaatu

Korkeita pienhiukkaspitoisuuksia löytyy maailmalta usealta eri maan kolkalta. Huono ilmanlaatu on Lähi- ja Kaukoidässä sekä Afrikassa. Pienhiukkasia on ilmassa kymmenkertaisesti verrattuna puhtaisiin maihin. Yli 100 µg/m vuosipitoisuuksia mitataan  Saudi-Arabian Riadissa, Intian Delhissä, Kamerunin Bamendassa, Kiinan Baodingissä ja Pakistanin Peshawarissa.

Pallaksella puhtain mielin

Ilmatieteen laitoksen Pallaksen Sammaltunturin mittausasema on yksi niistä paikoista, joissa mitataan maailman puhtainta ilmaa, 4 µg/m. Yhtä puhdasta ilmaa on Islannin Hafnarfjordur’ssa ja Uuden Seelannin Te Anaussa.

WHO:n selvitys nostaa esille kehittyvien maiden suuret ilmanlaatuongelmat. Ohjearvo pienhiukkasille on 10 µg/m. Yli tuhannessa kaupungissa ollaan tuon arvon yläpuolella. Eniten saasteista kärsitään Aasiassa ja Afrikassa.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto
Kuva: Riikka Holopainen Arctic Images