Uusia kansallispuisto-oppaita Muoniosta

Kansallispuisto-oppaan koulutuksen päättymistä juhlistavat yhdessä suunnittelija Tapani Rauhala, Jenni Tapiolinna, Katja Syrjälä, puistonjohtaja Pekka Sulkava, Tarja Palojoensuu, Mari Lummukka, Tytti Laakso, Teemu Kakkonen ja Helena Soronen. Kuva: Veli-Pekka Kurki

Ammattiopisto Lappian Muonion toimipiste kouluttaa vuosittain noin parikymmentä aikuista erä- ja luonto-opasta. Osa opiskelijoista jatkaa vielä kansallispuisto-oppaan lisäopinnoilla.

Erä-ja luonto-oppaan ammattitutkintoon on voinut vuodesta 2014 liittää kansallispuisto-oppaaksi pätevöittävät lisäopinnot. Vuosittain 6-8 opiskelijaa on valinnut vaihtoehdon, joka pidentää lähes vuoden mittaista koulutusta kuukaudella. Opintojen aikana opiskelijat muun muassa tekevät Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa huolto- ja opastustöitä, ovat mukana myös puiston keväthuollossa, tapahtumatoiminnan tukena ja toteuttamassa retkeilypalveluja.

-Heinäkuussa rakennettiin pitkoksia, raivattiin katajapuskia Pallasjärven perinnebiotooppiniityiltä sekä perehdyttiin kesällä tapahtuvaan ylläpitoon. Olen tyytyväinen tähän sakkiin ja yhteistyöhön Ammattiopisto Lappian kanssa, kertoo suunnittelija Tapani Rauhala Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuisto-oppaita on valmistunut neljän viime vuoden aikana 46. Heistä suuri osa työskentelee alueen yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä. Tänä vuonna erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtavaa koulutusta on lähtenyt suorittamaan 24 uutta aikuisopiskelijaa.

Opiskelijasta oppaaksi, oppaasta yrittäjäksi

-Osa valmistuneista on kiinnostunut perustamaan oman yrityksen ja erityisesti osuuskuntayrittäminen turvallisena vaihtoehtona kiinnostaa monia”, kertoo rehtori Kyllikki Kurki

Vuosikurssilta jää aina muutama henkilö alueelle asumaan ja tekemään töitä. Yksi heistä on edelliseltä vuosikurssilta valmistunut kansallispuisto-opas, juurilleen palannut Paula Sieppi, jonka yritys Paulan Retket on sitoutunut kestävään luontomatkailuun.