Päivikki ei peräpeiliin kattele

Päivikki ammentaa voimansa Lapin luonnosta. Hän haltioituu Kittilän Könkäällä jokaisesta koetusta hetkestä.

Lapin leidi, luova, rohkea ja rakastava yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari ei 60-vuotisjuhlansa kynnyksellä peräpeiliin kattele.

– Eteenpäin elävän mieli, vain kuolleet kalat uivat virran mukana, miettii Levin matkailubisneksen matriarkka viritellessään jo uusia tuulia Tonttulaan.

Lapin suurta vaikuttajanaista on vuosikymmenten varrella juhlittu. Nyt kuusikymppiset 31.12.2016 jäävät väliin, Päivikki on päättänyt paeta paikkakunnalta peräti kuukaudeksi. Nainen nauttii ensimmäisen kerran pidennetystä sapatista, suuntana on Aasiassa ainakin Bangkok ja Bali.

Lapin matkailukuningattareksi, keisarinnaksi, kultasormeksi ja Levin patruunaksi nimitetty nainen on virallisesti lyöty Kemissä kuningattareksi jo vuonna 1997.

– Onhan se mahtava, että saa arvostusta. Suurin kunnia on kuitenkin tullut pikkutytön suusta, kun hän aikoi isona tulla Päivikki Palosaareksi.

Haaveista totta, sisulla ja sydämellä

Päivikki on sisulla ja sydämensä ääntä kuunnellen saanut tehdä elämässään juuri sitä, mistä on haaveillut. Lapin matkailubisneksen ykköstykki ei koe tekemisiään työksi.

– Nautin tästä kaikesta, yrittäjyys on oikeastaan minulle harrastus.

– On muistettava, että elämä on ihmisen omissa käsissä, eikä mikään ole itsestäänselvyys. Täällä on sitkeästi oltava valppaana ja löydettävä se oma paikka. On oivallettava, mikä milloinkin on homman nimi. Välillä ihmisen voimavaroja punnitaan, mutta luontainen selviytymisen pakko vie eteenpäin, Päivikki briiffaa.

Matkailukuningatar luotsaa 17 ravintolaa ja muutamaa hotellia, hän ei kuitenkaan ole pelkkä johtaja. Vallan huipulta on venyttävä vaativiin suorituksiin.

– Kyllä minä kuljen tarkistamassa, että sämpylät ja servetit ovat ojennuksessa.

Sisustus on Päivikin juttu, kaikki ravintoloiden ja hotellien somistaminen ovat hänen käsialaansa. Elämänkoulusta saamillaan eväillä hän on oppinut tekemään oivallisia silmänkääntötemppuja. Kirpparilöydöistä vanhasta väännetään visuaalisesti vaikuttavia, kekseliäitä kokonaisuuksia.

Päivikki haltioituu jokaisesta hetkestä

Päivikki ammentaa voimansa Lapin luonnon loistosta. Hän haltioituu Kittilän Könkäällä jokaisesta koetusta hetkestä.

– Levin maailmancupin aikaan aurinko paistoi rinteeseen matalalta. Oli sanoin kuvaamaton näky, kun valo värjäsi männyn oksat vaaleanpunaiseksi.

Henkisyys ja hiljentyminen antavat Päivikille voimaa ja viisautta. Henkimaailma on hänen elämässään läsnä päivittäin.

Palosaaren suvussa on shamaaneja ja tietäjiä. Lapin mystiikka avaa Päivikin herkät aistit ja luo tiiviin yhteyden henkimaailmaan, hän pyytää siunausta kaikelle tekemiselleen.

Päivikki on joutunut maksamaan menestyksestään, kun perhe on joutunut välillä paitsioon. Ihanat lapsenlapset tuovat nunnulle iloa, Päivikki tekee parhaansa ja viettää mahdollisimman paljon aikaa heidän kanssaan.

Tällä elämänkokemuksella hän ei mene neuvomaan tyttäriään lasten kasvatuksessa:

– He ovat todella hyviä äitejä.

Sotkemisessakin pitää olla tarkka

Päivikki paljastaa, että hän suunnittelee jo uutta. Yrittäjällä ei ole ainakaan mielikuvituksen puutetta. Kyseinen pään kääntävä rakennus on noussut Tonttulan elämyspuiston satumetsään.

Kittiläläissyntyinen Päivikki on lähtöisin vaatimattomista oloista. Ura lähti kiitoon käpysavotan ja grillin kautta matkailubisnesguruksi. Pienestä maalaistuvasta maineeseen ja kunniaan noussut nainen ei tuputa työllään tienaamiaan rahoja maailman turhuuksiin.

Päivikillä on nuukan maine ja hän myöntää tuumaavansa tarkkaan, mihin suttaa satasia.

– On ihan eri asia olla tarkka rahankäyttäjä kuin saita.

Suuressa 800 neliön kotitalossa riittää hommaa ja huolenpitoa.

– Se on muuten niin, että sotkemisessakin on oltava tarkkana, silloin pääsee vähemmällä työllä, Päivikki nauraa.

– Muistakaa kyseenalaistaa kaikkea mitä kuulette ja teette. Miettikää, onko tarjolla, helpompia, edullisempia tai taloudellisempia vaihtoehtoja. Onnistuminen ilo ja kannattavuus ovat yritysten kantava voima, evästää Päivikki Palosaari Lappilaisen lukijoita.

Tonttulan elämyskylä on Päivikin uusin projekti. Alueelle on tänä syksynä noussut kolme uutta rakennusta. Luovuus ja leikkisyys ovat osa Päivikkiä, niinpä hän päätti rakentaa ihan oikean piparkakkutalon.

 

Päivikki osaa yllättää, vaikkapa nousemalla samalle lavalle Jonne Aaronin kanssa.

Lappilainen-lehti onnittelee Päivikkiä syntymäpäivän johdosta sekä toivottaa rauhaisaa ja rentouttavaa juhlamatkaa.

Teksti: Elisa Javarus
Kuvat: Lappilainen