Lasten villiruokajuhlia pitkin kesää

Ranualla on ehditty jo kokkailla villiruokajuhlissa. Muissa Lapin kunnissa juhlitaan vielä monta kertaa kesän mittaan. Kuva: Viola Tarujärvi

Tuhannet lapset eri puolilla Suomea järjestävät 4H-kerhoissa Safkasynttärit Suomelle -tapahtumia, joissa he juhlivat maamme satavuotista itsenäisyyttä yhdessä kutsuvieraittensa kanssa villiruokateemalla. Lapset suunnittelevat ja toteuttavat synttäritapahtumat itse ja kutsuvat juhliin esimerkiksi vanhempiaan, isovanhempiaan, koulukavereitaan, kuntalaisia ja kuntapäättäjiä.

Jokainen kerho luo juhlista itsensä näköisen – osa 4H-yhdistyksistä järjestää suuremmat yhteisjuhlat paikallisten kerhojen kesken, ja osa kerhoista järjestää pienet juhlat omin voimin tai muutaman kerhon yhteistoimintana. Tähän mennessä jo lähes kaksisataa 4H-yhdistystä eri puolilla Suomea on ilmoittanut järjestävänsä Safkasynttärit. Pääosa juhlatapahtumista järjestetään toukokuussa, mutta juhlia voi koko vuoden.

Pöytä katetaan suomalaisen kevään parhailla herkuilla, kuten nokkossipseillä, vuohenputkimuffinsseilla ja villiyrttismoothieilla. Villiruokareseptejä täydentävät kotimaisista marjoista tehtävät makeat herkut ja kupliva juhlajuoma.

Lapissa ehdittiin juhlia jo Ranualla ja Rovaniemen Alakorkalossa. Suurin osa järjestetään touko-kesäkuun aikana. Simossa ja Rovaniemellä 18.5., 20.5. Tervolassa, kesäkuussa Rovaniemellä Toimintaleiriläiset ja  Kesäkokki-leiriläiset, 29.6. Tornion Pikkukokki-leiriläiset, heinäkuussa Sallassa, heinä-elokuussa Posion Leipurit-kerholaiset, elokuussa Sodankylän 4H-kerholaiset.

Tervolassa ruokakoulussa ruokaillaan koko
perheen voimin.

Kurssilaiset saamassa Martta-tietoutta.

Yhdessä ruoan valmistaminen on oleellinen
osa tulevia Safkasynttäreitä.

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä