Kansallispuistoissa kajahtaa 26.8.

Kaapin Jounin tilaan pääsee tutustumaan samalla kun osallistuu 26.8. pidettävään saamelaismusiikin konserttiin.

Malja Suomen luonnolle nostetaan 26.8. Samalla nostetaan lippu salkoon kansallispuistoissa ja laulu kajahtaa Urho Kekkosen ja Lemmenjoen kansallispuistoissa.

Lemmenjoen maisemissa juhlitaan, lauletaan ja nautitaan luonnon antimista.

Lapissa järjestettävissä luontokonserteissa yhdistyvät upeat maisemat, musiikki, pohjoinen luonto ja luonnon antimet. Matkailijoille järjestelyt ovat toimivat, sillä konsertit on aikataulutettu niin, että vierailla on mahdollista osallistua molempiin tilaisuuksiin.

Saariselällä kuoroja ja yhteislaulua

UK-puiston luontokonsertissa Saariselän Aurorassa kello 12-14 esiintyvät Inarin kunnan Kansalaisopiston sekakuoro ja Ivalon laulumiehet Katri Kittilän johdolla. Yleisö pääsee osallistumaan ohjelmistoon kuuluvilla yhteislauluosuuksilla. Tilaisuudessa on myynnissä pikkurahalla Saariselän kyläyhdistyksen valmistamia juhlaherkkuja, joissa maistuvat pohjoinen luonto sienten, marjojen ja luonnonyrttien muodossa.

Lemmenjoella saamelaismusiikkia

Kansallispuiston historiallisella Kaapin Jounin saamelaistilalla kuullaan saamelaismusiikkia kello 16. Kaikki kolme Suomessa puhuttua saamenkieltä tulevat esiin kunkin kieliryhmän perinteisellä tyylillä, joita ovat joiku, livđe ja leudd.

Saamelaismuusikoiden ryhmässä ovat mukana Hanna-Maaria Kiprianoff, Laura Pieski, Anna Lumikivi, Satu Aikio ja Marko Jouste ja luvassa on myös yhteislauluja saameksi ja suomeksi. Tilaisuuden yhteyteen on järjestetty tutustuminen Kaapin Jounin tilan ja sen asukkaiden historiaan oppaan johdolla. Juhlaherkkuja on luvassa, kun Inarin kultahovin keittiömestari Heikki Nikula valmistaa konserttiyleisölle tarjottavaa luonnon raaka-aineista.

Lemmenjoen konserttiin pääsee mukaan linja-autokuljetuksella Saariselältä, josta juhlaväki jatkaa venekuljetuksella Kaapin Jounin tilalle Njurgulahdesta Ahkun Tuvan rannasta. Kokonaisuus on maksullinen tilaisuus, ja siihen tulee ilmoittautua 20.8. mennessä Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan tai Saariselän palvelupiste Kiehiseen.

Tapahtumien järjestelyissä Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyökumppaneina ovat Visit Inari Oy, Inarin Kultahovi, Saamelaismuseo Siida, Luonnonvarakeskus, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Sompioseura ry, Sodankylän lintuharrastajat, Inarin kansalaisopiston sekakuoro, Ivalon mieslaulajat, Saariselän kyläyhdistys, Ahkun Tupa, Giellagas-instituutti ja muusikot.

Satojen kuorolaisten ääni kuuluu

Suomen luonnon päivää juhlistetaan myös Lapin kansallispuistoissa. Pyhä-Luoston, Lemmenjoen, Riisitunturin, Perämeren ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa kajahtaa yhteensä satojen kuorolaisten laulu ja esitykset tuntuvat varmasti sielussa asti.

Laulun lisäksi kansallispuistoissa ja luontokeskuksissa on tekemistä, esimerkiksi lampaiden rapsutusta, retkiä, historiaopastusta ja valokuvakurssi.

Tarkemmat tiedot os. www.luonnonpaivat.fi

Teksti: Metsähallitus, Kirsi Ukkonen ja Kristiina Aikio
Kuvat:  Kirsi Ukkonen

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä