Vodkaa, giniä ja rommia – made in Lapland

Jopa kelpaa kohta maistella pohjoista juomaa, kun Torniosta kajahtaa Suomen pohjoisimman tislaamon uudet tuotteet markkinoille. Kuva: Sangen Oy

Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander myhäilee tyytyväisyyttään lähes kuusi metriä korkean tislaimen edessä. Oluen panemisen lisäksi Torniossa on nyt valmiina myös tislaamo. Pohjoisen juomien ystävät saavat pian uutta maisteltavaa, kun Tornio Distillery -nimeä kantava tislaamo pääsee tuottamaan rommia, giniä, vodkaa sekä erikoisempia tisleitä.

– Tislaamomme on Suomen pohjoisin, mutta samalla maailman pohjoisin rommitislaamo, toteaa Kostiander.

Guyanan tislillä rommia

Etelä-Amerikan Guyanassa puisella tislaimella tislatun ja Lapissa kypsyneen Routa-rommiharvinaisuuden julkistaneen yhtiön tarkoituksena on tislata viskin lisäksi myös rommia. Suurin osa tisleistä tehdään käsityönä, eli raaka-aineet mäskätään ja fermentoidaan itse ennen tislaamista. Rommin tislaaminen aloitetaan vielä tämän vuoden aikana.

Rommi säilötään bourbon-tynnyreihin, jotka varastoidaan tislaamon kellariin kypsymään vuosiksi. Kypsyessään tisleiden arvo nousee usein moninkertaiseksi. Tynnyreistä on mahdollisuus ostaa osuuksia tai jopa koko tynnyri.

– Tarjoamme osuuksia tisleestä ensin Sangen Oy:n osakkaille, lupaa panimon ja tislaamon taustalla toimivan emoyhtiön hpj Mikko Ahokas.

Sangenin osakeannin toinen kierros on parhaillaan käynnissä. Yhtiön ensimmäinen osakeanti teki pienimuotoista joukkorahoituksen historiaa keräämällä lähes 1,1 miljoonaa euroa.

Tornio Distillery operoi Tornion Panimon tiloissa. Laitteistoon kuuluu 1300 litran ruostumattoman teräskattilan päälle asennettu kolmepohjainen tislauskolonni, jolla tislaamo pystyy tuottamaan noin 5-6 tynnyriä tislettä viikossa. Lisäksi tislaamolla on aromitislain, jolla voidaan tehdä tisleitä pohjoisen luonnon yrteistä ja marjoista, esimerkiksi giniä.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä