Elämän mittainen urheilija

Sotiemme aikaan eläneitä kanssaihmisiä on näinä aikoina yhä harvemmassa. Sen tietää yksi heistä, sodat kokenut Kemijärveltä kotoisin oleva ja Rovaniemellä asuva Rauno S. Kostamo.

Raunon 80-vuotisjuhlissa syntyi ajatus omien muistojen tallentamisesta. Tuo työ on edennyt ja tarina on tallennettu ensimmäiseen omakustanteeseen. Kirja keskittyy lapsuuden ja nuoruuden muistoihin Kemijärven Kostamossa, muurarin ja rakennusmestarin uraan ja etenkin rakkaaseen harrastukseen, urheiluun. Kuvia on koottu mukaan liki sata. Rauno pohtii, tuliko elämällä liiaksi urheiltua vai oliko hän urheilija.

– Muistelen, miksi minulle kävi näin, että elän täyttä elämää, vaikka olen menettänyt kaksi orvoiksi jäänyttä pojan poikaa ja kaksi omaa poikaani. Nyt vielä kolmas poikani taistelee omasta elämästään, kertoo Rauno ajatuksistaan muistelusteoksen juuri tultua painosta.

Touhukas arki jatkuu

Maailma on muuttunut ja moni Raunon elämässä tärkeä asia on saanut uusia muotoja. Mutta yksi on säilynyt: rakkaus urheiluun.

Ikänsä kilpailleen miehen koti muistuttaa aktiivisesta liikkumisesta pitkin ikää: lasivitriinissä valaistut pokaalit, sohvapöydällä laakeassa vadissa osa mitaleista, seinillä ripustetut kuvat kisareissuilta.

– Laatikot on mitaleita täynnä. Suurin arvomitalini on senioreitten olympialaisissa Lake Placidissa saavutettu hiihdon pronssi vuodelta 1986.

Edelleen touhuisa ja hyväkuntoinen mies pitää huolta kunnostaa ja tanssaa harva se päivä Saarenkylän nuorisoseuran talolla. Jumppaamista kotona auttaa olohuoneen nojatuolin eteen asetettu tasapainolauta ja toisen tuolin vieressä kuntopyörä.

– Vaimo aina sanoo, että rauhoitu välillä, äläkä koko ajan touhua.

Kostamon muisteluksia saa kirjastosta, Teboilin huoltoasemalta ja mieheltä itseltään.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

(Toim. huom.) Pääset lukemaan Lappilaisen täältä. Ei maksa mitään, eikä tarvitse kirjautua mihinkään, eikä jahdata sinun evästeiden perään 🙂 . Jos luet kännykällä, lataamalla ISSUU sovelluksen lukeminen onnistuu sujuvammin.