Ranuan eläinpuisto sukeltaa kesään

Eläinpuiston uusin asukas Manuli saapui Ranualle Korkeasaaresta. Kuva: Ranuan eläinpuisto.

Metsä vihertää jo Ranuan eläinpuistossa. Kesä alkoi viikkoja totuttua aiemmin ja puiden lehdet ovat jo täydessä mitassaan juhannuksena.

Kesän alku on aina kasvun aikaa. Niin eläinmaailmassakin.  Useimmat eläimet ajoittavat lisääntymisensä vehreän alkukesän päiviin, jolloin imettäville emoille löytyy riittävästi syötävää.

Hirvi käynnisti kuhinan

Perinteisesti hirvi aloitti eläinpuiston lisääntymiskauden saattamalla vielä lumiseen maailmaan kaksi vasaa jo huhtikuun alkupuolella. Metsäpeuran vasat syntyivät toukokuun lopulla. Näillä pitkäsäärisillä peuranvasoilla on isona tärkeä tehtävä. Ne ovat aikanaan isinä ja eminä yksilöille, jotka vapautetaan luontoon Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoihin metsäpeurojen palautusistutushankkeessa.

Lapinpöllön pesintä odotettu tapahtuma

Lintualueella jännätään kaikkien aikojen ensimmäistä lapinpöllön pesintää. Lähes 30-vuotias naaraspöllö sai viime vuonna kaverikseen koiraan Korkeasaaresta ja pariskunnalla on työjärjestys selvillä; emo hautoo uupumatta munia pesässään koiraan huolehtiessa emon ruokahuollosta ja pesän vartioinnista.

Myös kanahaukat ovat todenneet tämän kevään kelvolliseksi perheenperustamiselle ja niin arka kuin tämä uljas petolintu onkin, voittaa pesimävietti ja pitää emon pesässään munia hautoen.

Ensikertalaisia ovat myös vesikot. Suomesta jo sukupuuttoon kuollutta lajia vahvistetaan mm. Virossa palautusistutuksin. Ranuan eläinpuistossa vesikkoja on yritetty lisäännyttää aiemminkin ja hoitajat pitävät nyt peukkuja, että kolmas kerta sanoisi toden ja pienet vesikonpoikaset näkisivät päivänvalon.