Saariselän Rumakuru uusiutui

Rumakurun vanha kämppä kengitettiin kesän aikana ja on nyt taas syksyn retkeilijöiden käytössä. Kuva: Siiri Tolonen/Metsähallitus

Rumakurun vanha tupa on yksi Saariselän alueen vanhimpia rakennuksia. Paikka on monelle Lapin retkeilijälle tuttu retkikohde ja pysähdyspaikka.

Tupaa kunnostettiin eduskunnan autiotupien korjaukseen myöntämällä rahalla kesän aikana ja on nyt jälleen käyttökunnossa. Kämppä on rakennettu 1800-1900-lukujen vaihteessa. Rakentajista ei ole varmaa tietoa, mutta lähialueen kaivuujäljet viittaavat kullanetsijöiden rakentaneen sen omaksi tukikohdakseen. Toisen tiedon mukaan kämppä on poromiesten rakentama.

Lahohirret pois, uutta tilalle

Kämppä tarvitsi hirsirakennuksen elinkaaressa tyypillisen korjaustoimenpiteen eli alimpien lahonneiden seinähirsien vaihdon. Korjaustoimenpidettä kutsutaan kengitykseksi. Samalla myös tarkastettiin alapohjan kunto sekä tehtiin tuvan ympärillä maanmuokkaustoimenpiteitä, koska rakennus on rakennettu osittain maan alle.

Vanhan tuvan lisäksi alueella kulkijat voivat vierailla lisäksi Luulammen päivätuvalla ja uudemmalla Rumakurun päivätuvalla.

 

Lappilainen