20 vuotta kauppiasuraa

Lomallakin yrittäjien yhteistyötä tarvitaan, tietävät Sirpa ja Pekka Rytilahti. Kuva: Pekka Rytilahti

Rytilahtien tarina alkoi vuonna 1998, kun Kesko haki kauppiaita Tukolta ostettuihin Rautia-rautakauppoihin.

– Muutaman sattuman ja tulevan kollegan tarinoiden jälkeen irtisanouduimme pankista keväällä 1998.  Otimme lainan, jonka suuruus vei yöunet pitkäksi aikaa ja ostimme Varastotiellä Rovaniemellä pitkään toimineen Rautian.

Näin kertoo yrityksensä alkuvuosista Pekka Rytilahti, joka vaimonsa Sirpan kanssa on jo kokenut rautakauppa-alan toimija Rovaniemellä.

Kotitalo myyntiin ja muuttamaan

Perhe myi talonsa Kempeleestä, panttasi koko omaisuutensa ja hyppäsi lähes tuntemattomaan maailmaan. Lapset eivät olleet vielä koulussa, mikä vähän helpotti päätöstä.

– Haikeutta, surua, toivoa, pelkoa ja jännitystä oli suuresta mullistuksesta, kun siirryimme kimpsuinemme Rovaniemelle. Paikkakunta oli vieras, emme tunteneet ketään eikä asunnon löytäminenkään oikein onnistunut. Jälkikäteen olemme oikeasti tajunneet, kuinka iso päätös se oli. Epäonnistumisen mahdollisuutta emme juurikaan miettineet, mikä oli ehkä hyvä asia.  Paineita normaali arjen järjestämisessä sekä kaiken uuden omaksumisessa oli ihan tarpeeksi.

Kauhun tunteita tuli ensimmäisten vuosien aikana lähes viikoittain.

– Silloin oli lähes 20 000 tuotetta varastossa, joista suurin osa sellaisia, joita emme olleet aikaisemmin edes nähneet.

Alkuvuosien opettelua

Päivät kuluivat, kun piti opetella lisää tuotteista, varaston hallinnasta, asiakkuuksista. Se oli myös aikaa, jolloin molemmat olivat ensimmäistä kertaa työnantajia, joiden vastuulla lepäsi 12 työntekijän työpaikka ja elanto.

– Nurkan takana vaani mahdollisuus siitä, että Kesko katsoisi K-raudan riittävän Rovaniemelle ja lopettaisi pienen Rautiamme. Paperin pyöritys ja rahan käsittely ja hallinta olivat meille tuttua, mutta pelkästään niillä ei kauppaa pyöritetä. Onneksi meillä oli silloin, kuten nytkin, asiantunteva henkilökunta, joka hoitaa oman osansa hienosti.

Kohti uutta

Vuonna 2002 pariskunta neuvotteli ja pääsi sopimukseen Keskon kanssa K-raudan ostamisesta, kun edeltäjä oli ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle.  Voimat yhdistettiin yhdeksi suureksi ja nykyaikaiseksi kodin remontoinnin ja rakentamisen tavarataloksi. Työntekijät seurasivat K-rautaan ja kahden erilaisen yrityskulttuurin yhdistäminen alkoi. Laajennus seurasi vuonna 2008.

–  20 vuoden jälkeen aika tuntuu lentäneen kuin siivillä. Vastahan me… Ja nyt jo lähellä eläkeikää! Paljon on vettä Kemijoessa virrannut ja monta on rakennusprojektia palveltu. Monta kesälomittajaa ja työntekijää on tullut ja lähtenyt.

Vielä jaksaa uutta luoda

Maailma on paljon muuttunut myös kaupan alalla. Nyt Rytilahdet miettivät, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

–  Onko jatkossa kivijalkakauppoja, miten nettikauppa etenee ja mikä on näiden kahden keskinäinen toimintamalli? Tarinamme jatkuu yhtä kiireellisenä ja työntäyteisenä kuin 20 vuotta sitten.  Ja uusia asioitakin tulee säännöllisesti. Tänään voimme sanoa jo, että pankissa emme osaisi tehdä enää mitään.  Olemme rautakauppiaita ja sen homman osaamme.

 

Lappilainen