Pihat kuntoon hyvällä suunnittelulla

Kuva: Kalle Kuvaaja

Ennen vappua onkin hyvää aikaa suunnitella lähimaisemia paremmiksi.

Monia parannuksia voi toteuttaa jo tänä vuonna, mutta pihan kokonaisvaltaiseen uudistamiseen tarvitaan usein ammattilaisen apua ja aikaa. Viralliset päätökset, suunnittelu ja budjetointi voivat talonyhtiössä viedä kunnostustöiden aloittamisen vasta seuraavaan vuoteen.

Viihtyisä ja toimiva piha on tärkeä osa asumista. Moni vanha piha kaipaa päivitystä samaan tapaan kuin muutkin kiinteistön osat. Hyvässä pihassa on huomioitu toimivuus ja visuaalisuus. Tähän vaikuttavat pintamateriaalit, rakenteet, kasvillisuus, leikki- ja oleskelupaikat sekä pihan huolto. Kestävät materiaalit ja hyvin suunniteltu valaistus tekevät pihasta toimivan jokaisena vuodenaikana.

– Ammattilainen huomioi myös aina mahdollisuuksien mukaan esteettömän liikkumisen, turvallisuuden, huoltoreitit ja pelastustiet, kertoo Puutarhaliiton pihasuunnittelija Eeva Blomberg.

Paljonko maksaa?

Pihan suunnittelussa on hyvä varautua aikataulun lisäksi myös riittävään budjettiin. Hintahaitari hahmottuu parhaiten sen jälkeen, kun suunnittelijalta on saatu tarjous suunnittelutyöstä aikatauluineen.

Luonnoksen pohjalta tilaaja voi rajata tai lisätä toivomuksiaan toteutuksen suhteen. Esimerkiksi talonyhtiön pihan peruskorjaussuunnitelma voi maksaa 3000 – 10 000 € riippuen työn laajuudesta ja sijainnista. Pääsuunnittelija tilaa kohteen mittauksen ja tarvittaessa sähkö-, LV-, rakenne- ja muut suunnittelijat. Toteutuksen osalta hintahaitari on hyvin laaja riippuen ratkaisuista. Karkeasti uuden talon pihaan tulisi varata noin 10 % rakentamisen kokonaisbudjetista ja saneerattavan pihan kohennus maksaa karkeasti 20 000 – 200 000 € riippuen työn laajuudesta.

Moni arastelee pihan kokonaisremonttia, mutta asumisviihtyisyyden ja kiinteistön arvon nousun kannalta kunnostaminen on hyödyllistä, sillä piha ja yleisalueet ovat usein näkyvin osa kiinteistöä. Hyvän suunnitelman avulla voidaan ratkaista ongelmia, saada suojaa naapureilta, vaimentaa tuulta, ehkäistä eroosiota sekä ohjata hulevedet pois rakennuksista oikeisiin paikkoihin. Yksityistaloudet saavat piharemontin teettämisestä myös kotitalousvähennystä.

Viihtyisyyteen kannattaa panostaa

Tärkein peruste pihasuunnittelulle on viihtyisyyden lisääminen. Hyvin suunniteltu ja toteutettu piha lisää yhteisöllisyyttä, tuo esiin rakennusten parhaita puolia, vähentää ilkivaltaa ja kannustaa pitämään entistä parempaa huolta kiinteistöstä. Kasvillisuus tuo erityisesti näyttävyyttä ja lisää seurattavaa ja tarkkailtavaa pihapiiriin.

Mikä on nyt pihoilla in?

Moni kaupunkilainen on innostunut pienimuotoisesta viljelytoiminnasta, minkä vuoksi yhteisöllinen hyötypuutarha tai kasvihuone ovat nyt suosittuja.

– Luonnonmukaisuus, luonnonkivet, pulppuavat vesiaiheet, uudet terassimateriaalit ja kesäkeittiöt, led-valot ja kuntoilu-välineet tekevät myös kovasti tuloaan pihoille, kertoo Eeva Blomberg. Moni rakentaa pihastaan jatketta keittiölle ja olohuoneelle, minne on mukava siirtyä viettämään ulkoelämää.

Puhelinneuvontaa kotipuutarhureille

Keväisin herää paljon erilaisia kysymyksiä puutarhan hoidosta ja sen rakentamisesta. Hyvät neuvot ovat tarpeen, kun mietittävinä ovat esimerkiksi kasvien valinta, puiden ja pensaiden leikkuu, pensaiden suojaus kevätauringolta tai vaikkapa kasvimaan lannoitus.

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri Kirsi Mäkinen vastaa Kotipuutarhan puhelinneuvonnassa erilaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät puutarhan hoitoon ja sen perustamiseen. Nyt kannattaa aloittaa valmistautuminen kesään kevätleikkauksilla ja tehdä hyvä suunnitelma kevään istutusten ja maanparannuksen osalta.

Puhelinneuvontaa saa numerossa 0600-303 036 maanantaista keskiviikkoon klo 15 – 18 ja sen hinta on avausmaksu 1,00 € + 1,98 €/min. Puhelinneuvonnan järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarhalehden kanssa.

Pohjoinen pihapiiri toimivaksi

Hannu Aikio on puutarha-alan ja pihasuunnittelun ammattilainen Rovaniemellä.

Millaisia palveluita Rovaniemellä usein kysytään?

– Pihanhoitoja ja siivouspalveluita kysellään paljon, koska niitä on vähän tarjolla. Monet pihojen rakentajat tekevät pihoja, mutta niiden hoitaminen jää usein asiakkaan tai kiinteistöfirman kontolle.

Millaiset kustannukset ovat, jos käyt suunnittelemassa tai hoitamassa pihaa kesän tullen?

– Suunnitelman teko maksaa 100 eurosta ylöspäin, riippuu aina pihan koosta. Pihanhoito maksaa 45 euroa tunti ja vähimmäismaksu on kaksi tuntia.
Millaisessa pihamiljöössä itse viihdyt parhaiten?

– Viihdyn itse pihassa, joka on mahdollisimman helppohoitoinen ja siellä kukkii aina jokin kukka, perenna tai pensas läpi kesän. Liian täyteen ahdattu ei piha saa olla.