Luutamänty suojeluun Savukoskella

Luutamännyn rungot kasvavat yhteen pituuskasvun myötä ja se näyttääkin vanhempana, kuin sillä olisi kasvanut yksi runko, josta puu sitten haarautuu. Kuva: Metsähallitus/Juri Laurila
Savukoskella on suojeltu erittäin harvinainen luonnonilmiö, luutamänty.
Kyseinen harvinaisuus on syntynyt geneettisen mutaation myötä. Männylle ei muodostu varsinaista päärunkoa, vaan sille kehittyy monta päärunkoa tai osarunkoa.
Metsähallituksen tiedottaja Juri Laurilan mukaan luutamännyn synnystä ja kasvusta ei pystytä kertomaan mitään. Puun iän laskeminenkin on arvailujen varassa, koska sillä on useita runkoja. Tavallisia vuosirenkaita ei ole, joten luutamännyn ikä haarukoitiin pituuden ja runkojen paksuuden mukaan.
Savukoskella Naltion rajamailla kasvavan luutamännyn iäksi arvioidaan 60-80 vuotta.
Luutamännyn havaitsi Metsähallituksen suunnittelija Tuomo Ahola metsäsuunnittelun yhteydessä.
– Kiinnitin huomiota männyn erikoiseen muotoon. Havaitsin heti, että kyseessä on harvinaisuus. En ollut aiemmin nähnyt noin selkeästi poikkeavaa mäntyä, Tuomo kertoo havainnostaan.
Erittäin harvinainen mutaatio
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen vahvisti kyseessä olevan erittäin harvinaisen mutaation.
– Luutamännyn niin sanottu alkupiste voi olla lähes maan rajassa tai useamman metrin korkeudessa, Jalkanen kertoo.
Mäntyjen erikoismuotoja on rekisteröity Luonnonvarakeskuksen toimesta. Luutamäntyjä on rekisteröity vain hieman toistakymmentä Suomessa. Savukosken kaltaisia todellisia luutamäntyharvinaisuuksia on tiedossa ainoastaan kymmenkunta koko maassa.
Luutamännyn suojelu tehtiin ilmoittamalla puu Luonnonvarakeskuksen rekisteriin ja merkitsemällä se maastoon. Puun viereen pystytettiin myös kyltti, jossa kerrotaan kyseessä olevan luutamännyn. Samalla puu mitattiin perustietojen saamiseksi.