Monen kiinteistön isot korjaukset, julkisivun ja katon korjaukset yllättävät taloyhtiön osakkaat. Usein taloyhtiön osakkaalla ei ole riittävää asiantuntemusta, jota talojen korjausten ja kustannusten hoitamisessa ja päättämisessä tulisi olla.
Apua Lapin kiinteistöjen osakkaille tarjoaa Kiinteistöliitto Lappi. Yhdistyksen tehtävä on neuvoa, opastaa ja ohjata maallikkojäseniä niin, että mukanaolo talonyhtiön hallituksen kokouksissa sujuu ja taloyhtiön hallituksen jäsenet osaavat ottaa kantaa talon ylläpitoon. Taloyhtiöiden tulevia vuosikorjauksia ja remontteja laaditaan hankesuunnittelulla, jossa on selkeä toimintasuunnitelma, aikataulutus ja kustannukset laskettuna kustannusarviolla.
– Hankesuunnittelu on tärkeää. Sen avulla taloyhtiöt pystyvät jaksottamaan tarpeelliset remontit eri vuosille ja huomioimaan hankkeiden rahoitustarpeen, selvittää Seija Jordan, Kiinteistöliitto Lappi ry:n puheenjohtaja.
Kiinteistöveron nousu nostaa yhtiövastikkeita
Rovaniemellä rakennusten kiinteistövero nousi ja on nyt 1,55 %. Tontin kiinteistövero on 0,60 %.
– Kiinteistövero nousi 28-30%, ja se tulee vaikuttamaan jokaisen taloyhtiön yhtiövastikkeeseen. Loppuvuodesta sitten nähdään, mikä tilanne on ensi vuonna, selvittää Jordan tulevaa.
Kiinteistöliitto Lappi kouluttaa taloyhtiöiden hallituksen jäseniä ennakoimaan tulevaa. Koulutuksia pidetään Lapin eri kunnissa, kuten syyskuinen koulutus Sodankylässä. Yhdistyksen jäsenmaksun maksaneet saavat tilaisuudet ilmaisena palveluna. Tänä vuonna on takana jo 13 koulutustilaisuutta eri teemoista. Suurin osa niistä pidetään Rovaniemellä, mutta tarpeen mukaan myös Kittilässä, Kolarissa ja Saariselällä, kaikkialla missä kiinteistöjä on.
– Remonttitietous kasvaa, mutta myös kaikki muut asumiseen liittyvät talousasiat, kuten kiinteistövero, lämmitys, vesi ja sähkö ja muut kulut sekä miten tilinpäätöstä luetaan, selkenevät koulutuksissa.
Edullisesti osaamista lisää jäsenmaksulla
Kolmikerroksisen kerrostalon jäsenmaksu on n.215-240 euroa, riippuen talon koosta.
Kiinteistöliitto Lappi ry:n toimistosihteeri Riittaliisa Joutsen neuvoo ja opastaa hallituksen jäseniä puhelimitse ottamaan yhteyttä Kiinteistöliiton neuvontapalveluun. Tarvetta on viime aikoina ollut etenkin kerrostalojen hissien asennuksissa, niiden rakentamiseen tarjotaan korjausneuvontaa. Tarjolla on myös Kiinteistöliiton omia oppaita asumiseen.
– “Autopaikat taloyhtiöissä” opas on oma suosikkini, sillä se auttaa osakkaita perehtymisessä talonyhtiön velvoitteisiin. Usein etenkin uudet osakkaat, jotka tulevat valituksi taloyhtiön hallitukseen, ostavat kerralla useamman eri teemasta olevan oppaan. Pieni kustannus taloyhtiölle, ja iloa usealle osakkaalle, kun pääsee vaikuttamaan omaan asumiseen ja ympäristöön. Oma asunto on kallis sijoitus, jonka korjaamisesta tulee kantaa vastuuta, ettei sitten kerralla tule isoja kokonaisremontteja maksettavaksi, ohjaa Jordan.
Pohjois-Suomessa suuret erot kiinteistöveroissa ja -maksuissa
Kiinteistökustannukset ovat kokonaisuutena nousseet maltillisesti vuonna 2016: keskimäärin 0,5 prosenttia. Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria.
Paikkakuntakohtaiset erot ovat huomattavat, vertailun halvin ja kallein kaupunki sijoittuvat Pohjois-Suomeen: 60 neliön asunnolle jyvitetty vuosikulu on vertailun halvimmassa kaupungissa Oulussa 1 592 euroa ja kalleimmassa kaupungissa Rovaniemellä 2 122 euroa. Talokohtainen kustannus on Indeksitalon kokoisessa talossa vuosittain Oulussa 63 686 ja Rovaniemellä 84 879 euroa.
Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syyskuussa julkistamasta Indeksitalo 2016 -selvityksestä, joka vertailee kiinteistöjen kustannuskehitystä eri kaupungeissa.
Teksti ja kuvat: Riitta Kemppainen-Koivisto