Käsivarresta löytyy Suomen erämaisin paikka

Suomen erämaisin paikka on Käsivarren erämaa-alueella, noin 40 kilometriä Kilpisjärveltä koilliseen, Várdoaivi-tunturin pohjoisrinteellä. Tarkka sijainti on kuvan kivestä noin 15 metriä oikealle. Kuva: Jouni Tikkanen

Suomen erämaisin paikka on Käsivarren erämaa-alueella, noin 40 kilometriä Kilpisjärveltä koilliseen, Várdoaivi-tunturin pohjoisrinteellä (kuva liitteenä). Suomen Luonto -lehden tutkiman paikan tarkat koordinaatit ovat 69° 13.273’ N, 21° 42.783’ E (Google Maps).

Suomen Luonto -lehti selvitti erämaisimman paikan osana maamme ääripisteitä käsittelevää juttusarjaa. Paikan etsintään osallistuivat Maanmittauslaitos, paikkatietoyritys Esri Oy sekä maantieteen väitöskirjatutkija Susanne Suvanto Helsingin yliopistosta.

Suomen erämaisin paikka on suojelun piirissä, kuten kaikki kolme erämaisinta aluetta. Käsivarren erämaa-alue ja Kaldoaivin erämaa-alue suojeltiin vuoden 1991 erämaalailla, ja Käsivarren erämaa jatkuu vielä Norjan puolella Reisan kansallispuistona. Lemmenjoki on taas Suomen laajin kansallispuisto.

– Erämaisimmassa paikassa on raamatullisen autiota. Se on karu, silmänkantamattomiin puuton alue. Lähin polvea korkeampi puu tuli vastaan kahdeksan kilometriä ennen erämaisinta pistettä, sanaili Suomen Luonto -lehden toimittaja Jouni Tikkanen valokuvatessaan paikkaa.