Kilpisjärvi kutsuu

Mallan luonnonpuistossa kävijät voivat Kilpisjärven reissullaan piipahtaa Kolmen valtakunnan rajapyykille ja saada venekyytiä Malla-laivalla. Kuva: Helena Ruhkala.

Mallan luonnonpuisto Kilpisjärvellä on lähes yhtä luonnontilainen kuin vuonna 1916, jolloin puisto perustettiin. Mallalla viihtyvät harvinaiset tunturikasvit ja -perhoset, joten kesäisin alueella saa kulkea vain merkityllä retkeilypolulla. Puiston halki kulkeva 11 km pitkä polku vie Kolmen valtakunnan rajapyykille.

Sinne pääsee jäiden sulettua järvestä myös Malla-laivalla, joka liikennöi puolessa tunnissa Kilpisjärveltä Koltalahteen kolme kertaa päivässä. Sieltä johtaa Kolmen valtakunnan rajapyykille n. 3 km pituinen polku. Koko retki kestää kolme tuntia. Lisätietoa: http://www.mallalaiva.com/

Jyppyrän näköalapaikka Hetassa

Toinen mielenkiintoinen käsivarren Lapin käyntikohde on Jyppyrä, noin 400 m merenpinnan yläpuolella kohoava vaara Hetan kylän kupeessa. Sen laelta näkee koko Pallas-Ounastunturien muodostaman tunturiketjun. Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihalta lähtee huipulle merkitty n. 700 metrin pituinen luontopolku, jonka varrella voi tutustua Jyppyrän kulttuurihistoriaan. Huipulla on näköalakota, jossa voi syödä eväitä ja ihastella maisemia. Luontokeskuksen pihasta lähtee myös 2 km mittainen Peurapolku, jonka varrella pääsee tutustumaan vanhan ajan peuranpyyntiin opaskylttien avustuksella.

Lappilainen

Jyppyrän kulttuurihistoria Hetassa tulee tutuksi luontopolulla. Kuva: Sakari Ekko