Salla ja Suomi juhlivat

Sallassa hiihdettiin innokkaasti jo 1930-luvulla. Kuva: Matkalle Sallaan ry

Samalla kun Suomi juhlii satastaan, Sallassa tulee täyteen 80 vuotta ensimmäisistä pujottelun ja syöksyn SM-kisoista. Juhlan kunniaksi kivutaan jälleen Sallatunturin rinteille, kun urheiluseura Sallan Karhut ja pistää pystyyn 80-vuotisjuhlakisat yhteistyössä kunnan sekä Kaunisharju Oy:n kanssa. Sallatunturissa on luvassa SM-kisoja viikon verran.

Hiihdon alkukodista löytyy myös omaperäisiä tapahtumia sivakointiin liittyen. 16. kertaa järjestettävä humoristinen hyvänmielen tapahtuma; Viinakauppahiihto sekä kunnan ja Sallan Ladun kanssa yhteistyössä järjestettävä Sallan Laturetki, johon on kaikille halukkaille vapaapääsy. Omatoimisuksintaan latuverkostoa löytyy 160km, josta valaistua latua hulppeat 42km valaistua latua. Tarvittaessa tekniikan hiomiseen saa apua Sallan Ski Resortin päteviltä hiihdonopettajilta.

Vuosien saatossa vaihtui tunturikin

80 vuotta taaksepäin elettiin Sallassa jännittäviä aikoja. Järjesteltiin ensimmäisiä talviurheilun suurkisoja. Alkuperäisillä Sallatuntureilla: Sallatunturi ja Rohmoiva, jotka nykyään sijaitsevat Venäjän puolella, järjestettiin 1937 ensimmäiset pujottelun sekä syöksylaskun SM-kisat, jolloin voittajaksi sen aikaisilla puusuksilla laski luonnonlumisella radalla Erkki Penttilä. Rinteet tehtiin tampaten, ylös kiivettiin jalkaisin ja alas tultiin puita väistellen yleisön hurratessa rinteen kahta puolen. Ei ollut turva-aitoja ja -pehmusteita eikä hiihtohissejä.

Sittemmin on paljon asioita muuttunut ja jopa tunturikin vaihtunut, kun alkuperäinen jäi sodassa itänaapurin puolelle. Eräs pikkupoika, Aarne Tuuha, joka oli silmät ihailua leiskuen katsellut laskijoita, alkoi puuhastella uutta rinnettä menetetyn tilalle. Nyt tuon rinteen kaverina on 14 muuta rinnettä, 6 hissiä ja laskijoita milloin mistäkin maailman kolkalta.